Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lezuhant egy török utasszállító: 72 halott

2003.01.08. 21:21
Leszállás közben lezuhant szerda este a Turkish Airlines török légitársaság egyik belföldi utasszállító gépe, fedélzetén 77 személlyel: 72 utassal és 5 fős személyzettel. A szerencsétlenséget öten túlélték.
Az RJ-100-as típusú gép Isztambulból a főleg kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirba tartott, és leszállás közben, a repülőtértől két mérföldre járt szerencsétlenül. A katasztrófát az első hírek szerint a sűrű köd okozta. A pilóta nem adott le vészjelzést a szerencsétlenség előtt.

Öt túlélő van

Abdulkadir Aksu belügyminiszter közlése szerint a repülőgép utasai közül 72-en vesztették életüket, öten túlélték a szerencsétlenséget. Az utasok némelyike szénné égett, mert a repülőgép lángba borult a becsapódás után. A túlélők sokkos állapotban vannak, de állítólag nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket.

A gép a repülőtér melletti katonai övezetben zuhant le (a légikikötőt a török haderő is használja), s katonák is segédkeznek az esetleges további túlélők felkutatásában. A roncsokat a katonai helikopterek fényszóróival világítják meg. Az AP megjegyzi, hogy a múlt héten több járatot is töröltek a rossz leszállási viszonyok miatt a diyarbakiri repülotéren, amely egyike lehet az Irak elleni esetleges amerikai katonai műveletben felhasznált törökországi légi támaszpontoknak.