Piroska
-2 °C
5 °C

Huszonnyolc halott a közép-nyugati tornádókban

2003.05.05. 10:18
Három államban legalább 28 halálos áldozatot követeltek a tornádók vasárnap az Egyesült Államokban. Kansasben hét megyét katasztrófa sújtotta övezetnek minősítettek, hasonló lépések várhatóak Misouriban is. Az évek óta nem látott erejű vihar Pierce Cityben okozta a legtöbb kárt, az 1400 lakosú kisváros csaknem összes épülete megsérült.
Legalább 28 halálos áldozatot követeltek az Egyesült Államok közép-nyugati államaiban a vasárnapi tornádók - jelentette az AP. Kansasben hét megyét is katasztrófa sújtotta övezetnek kellett nyilvánítani. Missouri kormányzója, Bob Holden hasonló lépést fontolgat.

Évek óta a legrosszabb

A kormányzó már a szükségállapot elrendelése előtt riadóztatta a Nemzeti Gárdát, hogy a fegyveres alakulat is segítse a mentési munkálatokat. "Évek óta nem láttam ilyen pusztító erejű tornádókat" - nyilatkozta az AP-nek Holden.

A tornádók helyenként 4-500 méter széles szakaszokat is letaroltak. Missouriban csak Lawrence megyében tizenkét ember vesztette életét - írja az AP. Pierce Cityben kilenc ember rekedt a helyi Nemzeti Gárda egy fegyverraktárában. Az áldozatok menedéket kerestek az épületben, azonban az nem bírt ellenállni a szél erejének.

Nem hallottak életjeleket

A mentőalakulatok azonnal megkezdték a munkát, de "nem hallottak életjeleket" - nyilatkozat az AP-nek Jack Goodman, helyi képviselő. Az 1400 lakosú kisváros csaknem összes épülete megsérült a viharban. A közeli Greene és Christian megyékben két asszony vesztette életét.

Kansasben nyolc áldozatot jelentettek és Tennesseeben is életét vesztette egy ember a viharban. Nebraskában és Dél-Dakotában is gondokat okozott a vihar, áldozatokról az utóbbi két államból nem érkezett jelentés.