Piroska
-2 °C
5 °C

Csak szüzek tanulhatnak Törökországban ápolónak

2001.07.27. 11:36
A Human Rights Watch emberjogi csoport felkérte a török kormányt: vonja vissza azt a rendeletét, amely kötelezővé tenné a szüzességi vizsgálatot az ápolónak tanuló diáklányok számára. A török kormány 1999 januárjában megtiltotta a szüzességi vizsgálatot, miután több diáklány a teszt helyett az öngyilkosságot választotta.

A Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet felkérte a török kormányt: vonja vissza azt a rendeletét, amely kötelezi az ápolónak tanuló diáklányokat arra, hogy szüzességi vizsgálaton essenek túl. A török kormányfőhöz intézett levelükben kifejtik: a rendelet mélyen megsérti a női jogokat.

A nem szűz lányokat kitiltják az iskolából

A rendelet szerint az állami ápoló iskolákban tanuló diáklányokat kitiltják az iskolából, ha bebizonyosodik: nemi életet éltek. A fiatalokat nőgyógyászi vizsgálatnak vetik alá. Az iskolából kitiltott lányok más állami tanintézményben sem folytathatják tanulmányaikat.

A diszkrimináció közfelháborodást okozott

A rendelet közfelháborodást okozott a feminista és emberjogi csoportok körében. A HRW szerint a tesztet kikényszeríteni és a tanulási jogokat a vizsgálat eredményeihez kapcsolni tűrhetetlen nemi diszkriminációt jelent. Marta Vandenberg, a HRW női részlegének vezetője szerint a rendelet több millió lányt érint. A fiúkkal eltöltött közös, ártatlan délutáni piknik is alapot szolgáltathat a teszt elrendelésére.

Többen az öngyilkosságot választották a teszt helyett

1999 januárja óta az országban tilos a kötelező szüzességi vizsgálat. A mostani rendelet nem mond ellent a tiltásnak, hanem kikerüli azt. Előírásai szerint az ápolóiskolákba jelentkezők önként alávetnék magukat az intézmény belső szabályzatának. A belső szabályzat pedig előírja a szüzességi tesztet.

A házasság előtti nemi élet a 18 éven aluli lányok számára tilos Törökországban. A törvény betartását a kötelező szüzességi vizsgálattal ellenőrizték. Ezt a vizsgálatot azért tiltották meg, mert sok fiatalkorú lány inkább öngyilkosságot követett el, mintsem alávesse magát a tesztnek. Kirívó annak az öt lánynak az esete, akik patkányméreggel próbáltak véget vetni életüknek: kétségbeesett tettük hatására változtatott a kormány a rigorózus gyakorlaton.