Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pénzükhöz juthatnak a törökbálinti robbanás károsultjai

2006.06.15. 11:50
Harmincmillió forint kártérítést követel a Pyro-Technik Kft-től a törökbálinti önkormányzat, illetve több magánszemély, akiknek a 2004. augusztus 5-i robbanásban megsérült az ingatlanuk. A bíróság szerint aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az abból eredő kárt megtéríteni. A cég nem tudta bizonyítani, hogy idegenek szándékosan idézték elő a robbanást.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős határozatával helybenhagyta a Pest Megyei Bíráság elsőfokú közbenső ítéletét, ami szerint a Pyro-Technik Kft. felelős a törökbálinti petárdaraktár felrobbanásával okozott károkért. A polgári perben összesen mintegy 30 millió forint kártérítést követelt a törökbálinti önkormányzat, illetve több magánszemély, akiknek a 2004. augusztus 5-i robbanásban megsérült az ingatlana. A hatalmas robbanássorozat helyszínén három dolgozó életét vesztette.

Ez a jogerős ítélet az elsőfokú bíróság év eleji közbenső ítéletét hagyta helyben, így lefolytathatják a kártérítés összegével kapcsolatos bizonyítási eljárást.

A törökbálinti robbanás képei (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
A törökbálinti robbanás képei (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Szomorú aktualitás

A bíró szóbeli indoklásában közölte, hogy aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az abból eredő kárt megtéríteni. A felelősség alól akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, ami a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik.

A bíró szerint meglepő volt, hogy az első fokon eljáró bíróság közbenső ítéletet hozott, hiszen annyira nyilvánvaló a jelen perbeli jogalap, hogy azt külön megállapítani nem lett volna szükséges. Hozzáfűzte, hogy érdemben a kár összegszerűségének további vizsgálatát kell elvégezni. Az alperes talán maga sem gondolta komolyan a fellebbezést, hiszen meg sem jelent az ítélet kihirdetésekor.

Fűzfői katasztrófa
Robbanás történt szerdán egy óra után pár perccel Balatonfűzfő északi részén egy tűzijátékraktárban. A robbanás előtt négyen voltak az üzemcsarnokban, mindannyian meghaltak, az épület gyakrolatilag teljesen megsemmisült a benne tárolt több tíz tonnányi pirotechnikai anyaggal együtt. A robbanás akkora volt, hogy a raktárt körülvevő kiserdőt részben letarolta, a városban sok helyen kitörtek az ablakok és még a nyolc kilométerre lévő Balatonalmádiban is lehetett hallani a detonációt. A rendőrség tűzszerészek bevonásával vizsgálja a robbanás okait, az eljárást ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlanság címén folytatják. Részletek >>>

A bíró közölte hogy az ügynek szomorú aktualitást ad a szerdai balatonfűzfői robbanás, "ez is arra vezet, hogy a fokozott veszélyességű tevékenységgel foglalkozó cégek ellenőrzési és egyéb kötelességeit jobban kell megszervezni".

Teljes felelősség

Kovács Kázmér, a felperesek egyik ügyvédje újságírókkal közölte, a továbbiakban nem vitatható, hogy a balesetért teljes kártérítési felelősséggel tartozik a Pyro-Technik Kft. Mint mondta, ennek azért van jelentősége, mert folyamatosan arra hivatkoztak, hogy azért esik a felelősségi körükön kívül az okozott kár, mert idegenek az ő tudtuk nélkül, általuk nem használt, nem forgalmazott robbanóanyagot csempésztek a telepre és szándékosan idézték elő a robbanást. Ezt azonban nem tudták igazolni, ezért a bíróság megállapította ennek a védekezésnek az alaptalanságát.

Kovács Kázmér elmondta, hogy kamatokkal együtt 30 millió forint a felperesek kára, de ezen a peren kívül más eljárások is vannak folyamatban. Az ítélethirdetésen jelen volt az egyik károsult is. Bognár Imre hétvégi faháza - amely mintegy 80-100 méterre volt a Pyro-Technik telephelyétől - teljesen leégett, "semmi nem maradt gyakorlatilag". Bognár Imre azóta már újjáépítette a hétvégi házát, feleségével mintegy 4 millió forintot követelnek a kft.-től.