Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Ausztrália megépíti a világ legmagasabb épületét

2003.01.06. 12:33
Az ausztrál energetikai vállalat tervét támogatja a kormány, így 2006-ra elkészülhet a világ legmagasabb építménye, és egyben legnagyobb naperőműve.
A világ legnagyobb építménye tulajdonképpen egy torony lesz, amely energiát termel majd. A most elfogadott tervek szerint 2006-ra elkészülő erőmű egy kilométer magas lesz, ami kétszerese a jelenlegi legnagyobb építmény, a kanadai National Tower magasságának. A félmilliárd dollárt felemésztő vállalkozás, amelynek beruházója az Enviromission ausztrál energetikai cég, elnyerte a kormány támogatását is - jelentette a BBC.

Elkészültekor a naperőmű kétszázezer háztartást tud majd ellátni megújuló energiával. Amennyiben hagyományos erőművekkel termelnék meg ezt az energiamennyiséget, azzal hétszázezer tonnányi szennyező anyag kerülne a légtérbe.

Működési elv

A torony alapja futballpályányi szélességű lesz, és ezt egy hét kilométer sugarú, üveglapokkal fedett kör veszi majd körül. A nap felmelegíti az üveglapok alatti levegőt, ami a toronyban emelkedni kezd, és ezzel 32 turbinát hajt meg. A toronyra hatalmas fényszórókat szerelnek, hogy a repülőgépek időben észlelhessék az erőművet.

A terveket eredetileg Schlaich Bergerman német mérnök dolgozta ki, aki a működtethetőség bizonyítására Spanyolországban már épített egy 200 méter magas prototípust 1982-ben.