Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ötmillió dollárra perel egy cseh turistát Chile

2005.03.29. 12:29
Bár Chilét kétszáz dollár bírság befizetése után elhagyhatta, összesen akár ötmillió dollárt (közel egymilliárd forintot) is fizethet egy cseh turista. Jiri Smitak illegálisan üzemeltetett egy gázmelegítőt Chile leghíresebb nemzeti parkjában. A melegítő felborult, tizenhatezer hektár erdő leégett.

Kártérítési pert indított Chile egy cseh turista ellen, jelentette a BBC. A hatóságok szerint a harmincegyéves Jiri Smitak okozta az egy hónapig tomboló, tizenhatezer hektárnyi erdőt elpusztító tüzet Chile leghíresebb nemzeti parkjában , a Torres del Paine-ban.

A hatóságok keresetükben nem összegesítették kárigényüket, nyilatkozataik szerint azonban minimum ötmillió dolláros (961 385 053 forintos) kártérítést fognak követelni. Smitak, aki többször is bocsánatot kért a tűz miatt, jelezte, hogy képtelen lenne ekkora összeget fizetni.

Smitak a Torres del Paine-ban sátorozott, amikor illegálisan működtetett gázmelegítője felborult. A lángok gyorsan tovaterjedtek, a tüzet egy hónapig nem sikerült megfékezni. Smitak azóta kétszáz dollár bírság megfizetése után elhagyta Chilét. Hazaérkezése után ezer dollárt ajánlott fel a chilei nemzeti parkoknak.

A szakértők szerint a nemzeti park leghamarabb tíz év múlva regenerálódhat. A cseh állam hivatalosan is bocsánatot kért a károkozásért, és meghatározatlan összegű kártalanítást is felajánlott.