Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megoldódik a torzóvá csonkított fiú rejtélye?

2003.07.29. 17:01
Egy kegyetlenül megcsonkított afrikai gyermek rituális meggyilkolásával összefüggésben 21 feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe kedden Londonban. A bandának köze lehet annak az afrikai kisfiúnak a halálához, akinek fej és végtagok nélküli holttestét a Temzében találták meg.
A brit rendőrség gyanúja szerint a kiterjedt bűnbanda Afrikából a kontinentális Európán át gyermekek százait, sőt talán ezreit csempészte Nagy-Britanniába, ahol rabszolgamunkerőként illetve a szexiparban zsákmányolták ki őket.

A hatóságok feltételezik, hogy a kedd hajnali nagyszabású razzia során őrizetbe vett személyeknek - tíz férfinak és 11 nőnek, túlnyomórészt nigériai állampolgároknak - közük van az "Ádám" nyomozati nevű, 4 és 6 év közötti afrikai kisfiú halálához, akinek fej és végtagok nélküli holttestét két éve fogták ki a Temzéből a Tower-híd alatt.

Rituális gyilkosság áldozata lett

A gyermek vélhetően Nigériából került illegálisan Nagy-Britanniába és a hatóságok feltételezése szerint rituális gyilkosság áldozata lett.

A kedden őrizetbe vett személyek nagy többsége ugyancsak a fekete-afrikai országból érkezett, és a tervek szerint génvizsgálatot végeznek rajtuk, majd annak eredményét összehasonlítják a fiú földi maradványaiból származó mintákkal.

Will O,Reilly, a haláleset ügyében nyomozó csoport vezetője elmondta, úgy gondolják, egy teljes bűnbanda nyomára jutottak, amely Afrika belső területeiről a kontinentális Európán át gyermekeket csempészett az Egyesült Királyságba. Feltételezésük szerint a torzóvá csonkított fiú is ezen az úton és módon került Londonba.

Gyermekek szerveiből készítenek gyógyszereket

Ugyancsak kapcsolatban lehet az esettel egy nigériai férfi, akit néhány héttel ezelőtt Dublinban tartóztattak le - jelentette a BBC. A 37 éves Sam Onogigoviét a német rendőrség körözése alapján, ugyancsak az embercsempészethez kötődő bűncselekmények miatt tartóztatták le az ír fővárosban, de a brit rendőrség Adam halálának ügyében is kihallgatta őt.

A nyomozók abból indulnak ki, hogy a fiút afrikai kuruzslók példáját követve "áldozták fel" egy rituális gyilkosságban. Olyan, úgynevezett Muti-gyilkosságról van szó, amelyben egy boszorkányszertartás részeként feldarabolják az áldozatot és szerveit állítólag különösen nagy hatóerejű titkos gyógyszerek előállításához használják fel.

A dpa szerint Európában "már kétszámjegyű" azon esetek száma, amelyekben gyermek vált rituális gyilkosság áldozatává. Az "Ádám"-ügyben ezért a Scotland Yard igénybe vette német, francia, olasz és görög rendőrségi szakértők segítségét is.