Valér
2 °C
8 °C

Száznegyvenmilliót csalhatott el a törzsőrmester

2004.01.21. 09:24
Vámbiztosíték-számlákat csapolt meg a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának törzsőrmestere, akinek egyébként az volt a feladata, hogy rendbe tegye azokat. A gyanúsított legalább száznegyvenmilliót utalt át fiktív számlákra, a pénzt egy civil segítője vette fel - írja a Népszabadság.
A bíróság még december 19-én letartóztatta Sz. Péter törzsőrmestert, a VPOP számlavezető parancsnokságának munkatársát, aki - a Népszabadság információi szerint - április óta legalább 140 millió forintot utalt át az ügyfelek vámbiztosíték-számláiról fiktív bankszámlákra. A hamis iratokkal megnyitott bankszámlákra utalt milliós összegeket egy civil ismerőse vette fel. A bevételi főigazgatóságáról a számlavezető parancsnokságra áthelyezett gyanúsítottnak éppen a vámbiztosíték-számlák nyilvántartásának "rendbetétele" lett volna a feladata.

A bank gyanút fogott, és értesítette a rendőrséget. A vámőrségen folyó csalássorozatra akkor derült fény, amikor a hatóságok vizsgálni kezdték, honnan érkezett az a 6,5 millió forint, amelynek felvételekor Sz. civil segítője lebukott. Mindketten előzetes letartóztatásban várják az eljárás befejezését. Az ügyészség eddig 25 millió forintról tud. A csalással okozott kár összege és az ügyletek száma várhatóan még nőni fog - nyilatkozta a Népszabadságnak az ügyészség illetékese.

A napilap értesülése szerint a tiszthelyettes olyan vámbiztosíték-számlákat csapolt meg, amelyeken már hosszabb ideje nem volt pénzmozgás. Elképzelhető, hogy volt köztük cég, amely törvénytelen tevékenységet folytatott, és csak a látszat kedvéért tartott pénzt vámbiztosíték-számláján.