Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Zsarolás, csalás, emberrablás

2002.11.07. 16:31
Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel, hivatalos minőség visszaélésével elkövetett zsarolással, folytatólagosan elkövetett csalással és emberrablással vádolja többek között a Fővárosi Főügyészség három bűncselekmény kapcsán azt az előzetes letartóztatásban lévő nyolc személyt, akiknek büntetőpere csütörtökön kezdődött a Fővárosi Bíróságon.
Az ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, Tóthfalussy Péter ismeretséget kötött egy jómódú családdal, a bizalmukba férkőzött, majd elhatározta, hogy megszerzi értékes ingatlanjaikat. Tervébe több ismerősét, a büntetőper további vádlottjait is beavatta.

Korrupt emberek keresik

A vádirat szerint a vádlottak a szövevényes ügyben mindvégig úgy viselkedtek és azt a látszatot keltették, mintha Tóthfalussy Péter nagy bajban lenne. Tóthfalussy Péter egy szövevényes történetet talált ki és mesélt el családnak, miszerint több száz millió forintja van külföldön, de nem tud hozzájutni, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség korrupt emberei keresik őt, ezért meg kell vesztegetni üldözőit.

Eladta egyik lakását

A sértettnek először 1,6 millió forintot kellett átadnia a vádlottaknak, akik azt a látszatot keltették, hogy elrabolták a család barátját, s elhitették: Tóthfalussyt ki is végzik, ha kell. A vádlottak később már a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársainak kiadva magukat 30 millió forintot követeltek a családfőtől. A sértett fenyegetés hatására és szeretteinek védelme érdekében eladta egyik lakását, s 22 milliót átadott.

Eladta másik lakását

További 15 millió forintot fizetett a család két részletben egy magát magas rangú tisztviselőnek kiadó férfinak, aki az Amerikába szóló repülőjegyeket és vízumokat szerezte a sértettnek. A család és a vádlott egyébként majdnem egy hónapig volt kint az Egyesült Államokban, ahová azért mentek, mert Tóthfalussy Péter azt mondta: vagyona ott van. A sértettnek eközben másik lakását is el kellett adnia, hogy a felvett kölcsönt és a kamatokat fizetni tudja.

Tagadta bűnösségét

A vádirat szerint a család szinte összes vagyonát értékesítette, már csak az az ingatlanjuk maradt ahol éltek, de ez is szinte teljesen üres volt, mert a bútorokat is eladták Tóthfalussy Péter közreműködésével. Az ügyben a sértett csak két év után mert feljelentést tenni, mert úgy tudta, hogy a Tóthfalussy Péterre vadászó személyek a rendőrség kötelékében is szolgálnak.

Az első tárgyalási napon a vádlottak egy része tagadta bűnösségét, de volt, aki részben elismerte a vádiratban foglaltakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!