Gyorshajtás: a fénykép kevés a büntetéshez

2003.05.12. 08:13
A gyorshajtók továbbra sem büntethetők, amennyiben csupán fénykép készült szabálysértésükről - írja a Népszabadság. A felelősség alól a Legfelsőbb Bíróság korábbi ítélete alapján lehet kibújni.
Továbbra sem lehet büntetni azt a gépkocsitulajdonost, aki gyorshajtásáról készült fénykép után nem ismeri el a szabálysértést, és megnevezni sem hajlandó, hogy ki ült a volánnál - írja belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A belügyi tárca illetékesei korábban azt fontolgatták, hogy módosítják a jogszabályokat a vezető adatainak kikényszerítése érdekében.

A felelősség alól - amennyiben a szabálysértőt nem állítják meg a gyorshajtást követően - a Legfelsőbb Bíróság egy 2001-es ítélete nyomán lehet kibújni. A testület akkor kimondta: a rendőrségnek a fotó alapján indult szabálysértési eljárás esetén a jármű tulajdonosával közölnie kell az adatkérés okát, ugyanakkor mindenkit figyelmeztetni kell arra, hogy közeli hozzátartozóját nem köteles megnevezni. A bíróság szerint törvénysértő az a miniszteri rendelet is, amely szerint az adatszolgáltatás megtagadása esetén a gépjárművet ki lehetett tiltani a forgalomból.

A BM korábbi vezetőinek elképzelését - az adatszolgáltatás megtagadása esetén a tulajdonost menetlevél-írásra kötelezték volna - a kormányváltás után elvetették. A Népszabadság úgy tudja, hogy azt szeretnék, ha szabálysértés esetén a rendőr megállítaná az autót vagy szemből fényképezne, hogy felismerhető legyen, ki vezette az autót.

  • Tippek
  • Hírek