Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kisiklott egy vonat Törökországban

2004.07.22. 21:46
Legalább 36 ember vesztette életét a csütörtöki törökországi vasúti katasztrófában, a halottak számát az első jelentések ennek többszörösére tették. Egy újságíró szerint a helyszín egy mészárszékre emlékeztet.
A tragédia utáni első hírek még hetven, később több mint száz halottról szóltak, késő este pedig már 139 halottról számolt be az Anadolu Ajansi török hírügynökség. A CNN egy a helyszínen tartózkodó újságíróra hivatkozva azt állítja, hogy a baleset helyszínén mindenhol testek fekszenek, mint mondja, "a látvány egy mészárszékre emlékeztet", ám a legutóbbi jelentések szerint az áldozatok száma 36.

Tekintse meg képeinket!
A vonat négy kocsija Törökország észak-nyugati részén siklott ki, Pamukova város közelében, nem messze az 1999-es földrengés helyszínétől. Az Ankarából Isztambulba tartó expresszvonat mintegy 70-80 kilométerrel haladhatott, amikor négy kocsija - egyelőre ismeretlen okból - kisiklott az északnyugat-törökországi Sakarya tartományban. A szerelvény mintegy 125 kilométerre keletre volt Isztambultól, amikor a szerencsétlenség történt. Pamukova város polgármestere, Feridun Turan a híradásokkal ellentétben nem négy, hanem hat kisiklott kocsiról tud, a politikus már az első, kevesebb halottról szóló jelentések idején is több mint száz áldozatról beszélt. A sebesültek ellátásában katonák is segédkeznek.

Az áldozatok nagy száma talán azzal magyarázható, hogy a gyorsvonat zsúfolt volt, egyetlen üres hely sem akadt rajta. A török vasúttársaság alelnöke, Ali Kemal Ergulec egyelőre nem tudta megmondani, hogy miért következett be a katasztrófa. A CNN Türk hírtévé szerint műszaki problémára gyanakszanak. A tévé szerint a hátsó kocsik egyike térhetett le a vágányról, magával rántva az utasokkal teli többi vagont is. A vasúttársaság közlése szerint a vonaton kilenc főnyi személyzet és 234 utas volt a szerencsétlenség időpontjában.

Az egyik híres török íróról elnevezett gyorsvonatot, a Yakup Kadri Karaosmanoglut júniusban állították forgalomba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!