Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lebuktak a miskolci Trabantok rémei

2005.12.08. 12:28
Felszámolta a rendőrség azt a bandát, amely Trabantok lopására, illetve értékesítésére szakosodott Miskolcon. A kocsikat fiatalok kötötték el, és ők adták el azokat az autóbontással illegálisan foglalkozó, környékbeli férfinak.

Az elmúlt két hónapban a borsodi megyeszékhely egy jól behatárolható területéről tíz Trabantot loptak el, ötöt pedig jogtalanul használtak. Az aprólékos nyomozás először november 27-ére vezetett eredményre, a rendőrök ugyanis ekkor eljutottak egy bábonyibérci férfihoz, akinek az udvarán szétvágott Trabant-alkatrészekre bukkantak. A tulajdonos azt állította, hogy azok többségét vásárolta, nemsokára azonban mégis kiderült, hogy a járművek darabjai korántsem tisztességes úton jutottak el hozzá.

A járőrök ugyanis a közelben leintettek egy Trabantot, melyről kiderült, hogy aznap reggel lopták el a városban, s amelyben egy 16 éves fiú ült, két társával. A sofőrt és társai egyikét gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, majd három másik embert is előállítottak, akik közül kettőt a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett. Kiderült, hogy a fiatalok kötötték el a kocsikat, és ők adták el azokat az autóbontással csak illegálisan foglalkozó, környékbeli férfinak. Akadt olyan - amúgy 150-200 ezer forint értékű - jármű, amit a tolvajok mindössze nyolcezer forintért értékesítettek.

A 15 ellopott vagy jogtalanul használt gépkocsiból eddig 12 került elő, ebből hat viszonylag épen, kettő kiégve, négy pedig teljesen szétvágva, szétszerelve. Egy autónak néhány darabját sikerült csak megtalálni, kettőt pedig még továbbra is köröznek. Feltehető azonban, hogy ezeknek már végérvényesen nyomuk veszett, az autóbontós férfi ugyanis alighanem már pénzzé tette őket, fémhulladékként. Az elmúlt egy hétben egyébként nem érkezett bejelentés hasonló bűncselekményről, a miskolci rendőrök ezért abban bíznak, hogy sikerült teljesen felgöngyölíteniük a lopássorozatot elkövető bűnbandát.