Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Egy nap alatt hétszáz kilométert futott a kisgazda-Trabant

2001.04.24. 20:10
Bevett gyakorlatnak számított az 1998-as választások idején, hogy a kampányra fordítható pénzt kilométer-elszámolásban vették fel az FKgP képviselő-jelöltjei - állítja Küű Ákos, a kisgazdák színeiben annakidején indult jelölt. Így fordulhatott elő, hogy a Kisalföld dokumentumai szerint Küű 601-es Trabantjával két és fél hét alatt 6275 kilométert tett meg. A nagy túrák, amelyeket fizikailag szinte képtelenség megtenni, senkinek sem szúrtak szemet. Így történhetett meg az, hogy az erről készült útnyilvántartást az akkori kisgazda megyei elnök Pápai Mihály jóváhagyta, a párt pedig kifizette, ráadásul az Állami Számvevőszék ellenőrzése is jóváhagyta.
Világcsúcsot döntött az a Trabant 601-es, amelynek tulajdonosa az FKgP-nek megküldött útnyilvántartás szerint 6275 kilométert tett meg az 1998-as parlamenti választások idején két és fél hét alatt. A kétütemű Trabi napi csúcsa 788 kilométer volt, a Győr és Gyirmót közötti távolságot állítólag 24 óra leforgása alatt tette meg. Valószínűleg 52-szer fordult az autó, ha egyáltalán elindultak vele, ugyanis a két helység közötti távolság nem 788, hanem csupán húsz kilométer.

A Trabant tulajdonosa Küű Ákos, aki két évvel ezelőtt kisgazda parlamenti képviselő-jelölt volt, a Kisalföld című újságnak bevallotta, hogy a kampánypénzek döntő részét gépkocsifutásban számolták el. "Ez volt a kiskapu.". Küű állítása szerint ez bevett gyakorlatnak számított két évvel ezelőtt. Az FKgP belső utasítása szerint a számlával nem igazolt költségeket üzemanyag-elszámolásként lehetett visszaigényelni.

A megmérettetésen induló FKgP tagoknak kétszázezer forintot be kellett fizetniük a pártkasszába, s a kampány idején háromszázezer forintot juttatott vissza a jelölteknek a Belgrád rakparti központ. Ezt elvileg kampánycélra kellett felhasználni. Így fordulhatott elő, hogy Küű nem tudta számlákkal bizonyítani azt, hogy elköltötte a pénzt, s összeírta a Trabant futott kilométereit, így könyvelték el benzinpénzként a 300 ezer forintos keretet.

A pénz utalványozását Pápai Mihály, akkori Győr-Moson-Sopron megyei pártelnök írta alá, s az Állami Számvevőszék ellenőrizte és semmi kivetnivalót nem talált benne. A mostani független képviselő Pápai az Indexnek azt mondta, hogy már nem emlékszik az ügyre. Ő csak egyszerűen aláírta azokat a papírokat, amiket elé raktak a munkatársai. Mivel kézjegyével ellátta a dokumentumot, vállalja a felelősséget. Elképzelhető, hogy erre szükség is lesz, mert a mostani Győr-Moson-Sopron Megyei elnök Gulyás Balázs az Indexnek elmondta: a Kisalföld tulajdonába került dokumentum kivizsgálása után elképzelhető, hogy büntetőfeljelentést tesz.

Az Index információi szerint az ügy kivizsgálását már a megyei ügyészség is fontolgatja.