Viola
-5 °C
-2 °C

Traffipax is lehet az út mellett álló szemetes

2002.08.14. 08:30
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyik vezetője cáfolta, hogy a magyar rendőrség kukába rejtett traffipaxot állítana "hadrendbe" a gyorshajtók ellen. A módszert a kedvező külföldi tapasztalatok hatására vezethetnék be Magyarországon is. A magyar rendőrségnek azonban jobban tetszik a jelzőlámpákba rejtett traffipax.
Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának helyettes vezetője cáfolta, hogy a hétfőtől emailben terjesztett digitális felvételek a kuka-traffipax magyar prototípusát ábrázolják. - Egyelőre nem tervezzük, hogy kukákba épített traffipaxokat telepítünk az utcákra - mondta az Indexnek Pausz Ferenc. - A fotókat én is láttam. Fekete-fehér felvételen a képen látható rendőrök ruházata hasonló a magyar egyenruhához, de a színes felvételen jól kivehető, nem magyar rendőrök vannak a képen - cáfolt a főosztályvezető helyettes.

A németek kezdték

A radarozás e trükkös formáját egyébként a német rendőrök vezették be tavaly. A német kukaradar egy akkumulátorral 500 gyorshajtót tudott lefényképezni. A siker azonban csak részleges volt, mivel az autósok hamar rájöttek: ha útszéli kukát látnak, az anyagi értelemben pont olyan következményekkel jár, mint amikor rendőrautó strázsál a padkán.

Kuka helyett jelzőlámpás mérés

- Az ORFK vezetése nem preferálja a bujkálós módszert, sőt, azt szorgalmazzák, hogy a kollégák a méréseket minél feltűnőbben végezzék - vélekedik Pausz Ferenc. - A koncepció persze változhat, főleg ha marad a jelenlegi tendencia, és egyre több lesz a gyorshajtó. Jelenleg nem gondolunk kukás megoldásra. Hamarabb előfordulhat, hogy a jelzőlámpás csomópontok berendezéseibe építünk traffipaxot - tette hozzá Pausz.

Pausz Ferenc szerint az sem mellékes szempont, hogy bár a traffipax-kuka szállítása könnyen megoldható, ki- és beemeléséhez elegendő egy ember, azonban működtetéséhez állandó felügyelet szükséges, és emiatt érdemesebb egyszerűbb megoldást keresni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!