József, Bánk
-6 °C
0 °C

'Fontos közérdekre' hivatkoznak a tilosban traffipaxozó rendőrök

2004.01.15. 15:59
Többen sérelmezik, hogy KRESZ-t megszegő rendőrautóból készült róluk traffipaxos felvétel. A rendőrség korábbi állásfoglalásával szemben nem jogellenes közterületen lesben álló kocsiból mérni.
Többször is foglalkozott már az Index és a Totalcar az autósok rémével, a traffipaxszal. A nem túl egyértelmű jogi szabályozás miatt azonban újra és újra felmerül a kérdés, hogy "jogszerű-e a tiltott helyen, forgalomtól elzárt területen (felüljárón, hídon, leállósávon, járdán) szabálytalanul várakozó gépjárműből készített felvétel alapján történő büntetés, eljárás"? Úgy tűnik a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályától kapott friss tájékoztatás határozott választ ad a kérdésre: jogszerű.

A KRESZ szerint nem jogszerű

A KRESZ (1/1975. KPM-BM együttes rendelet) egyértelműen szabályozza, hogy hol és milyen módon lehet megállni illetve várakozni. A 40. paragrafus 8. bekezdése kimondja, hogy járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Mivel az olajzöld Skoda Favoritok és társaik többnyire járdán parkírozva cserkészik be a sebességet kisebb-nagyobb mértékben túllépő áldozataikat, több autós úgy gondolja, a fenti jogszabály alapján támadható a rendőrségi eljárás, mondván: nem szabályos módon szerezte be a rendőrség a szabálysértés bizonyítékát.

Erre némi alapot adhatott Lovász Győző rendőralezredes korábbi nyilatkozata is, melyben kifejtette, ahol a KRESZ szerint tilos a gépjárművel való megállás, vagy várakozás, ott a rendőrség autója sem mérheti a sebességet, mert nem várakozhat szabálytalanul.

Rendeletre hivatkoznak

A sok panasz ellenére láthatólag és tapasztalhatólag tovább folytatódó rendőri gyakorlat kapcsán az Index újabb érdeklődésére a BRFK illetékese elmondta, hogy a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló BM rendelet (3/1995.) igazolja a rendőrség tevékenységét. A rendelet 30. paragrafusának 4. bekezdése ugyanis így fogalmaz: "A rendőrhatóság fontos közérdekből a közúti járművek közlekedése vagy várakozása céljára ideiglenes jelleggel igénybe veheti az egyébként nem a közúti forgalom célját szolgáló közterületet, ha annak teherbírása megfelelő, illetve méret- és súlykorlátozás elrendelésével arra alkalmas."