Judit
2 °C
7 °C

Szabad a trafipax-zavarás

2002.06.12. 20:23
Legálisan tartható autóban radarzavaró, radarjelző eszköz egy május 15-i kormányrendelet nyomán. A mániákus gyorshajtók kultikus tárgyának tartása eddig a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre vonatkozó rendelet szerint szabálysértésnek minősült. A rendőrség egyelőre nem tudja, milyen módon léphet fel a trafipax-kijátszók ellen.
A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre - ilyen többek között a rugóskés, a dobócsillag, a bilincs és a gumibot is - vonatkozó szabályozás tiltotta a felsorolt tárgyak "nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön történő birtoklását". A május 15-ig érvényes szabályozás szerint nem csak az számított szabálysértésnek, ha az autóban radarzavarót, de az is, ha egy lézeres kulcstartót, vagy nyolc centiméteres vágóélnél nagyobb pengéjű kést találtak.

Radarzavarót az autóba

A 124/2002 kormányrendelet enyhítve a szabályozáson legálissá tette a "különösen veszélyes eszközök gépjármű belső terében történő birtoklását". Ezután ügyes parkolással minimális törvénysértéssel szállítható haza a boltban frissen megvásárolt japán késkészlet. És legálisan tartható a radarzavaró, radarjelző is.

Mit tehet a rendőrség

Szembesültünk a problémával, át kell gondolnunk, mit tehet a rendőrség ebben a helyzetben - nyilatkozta az Indexnek Pausz Ferenc alezredes az ORFK közlekedési osztályáról. Mint mondta, a módosítás alapvetően megváltoztatta a szabálysértés elbírálását. Pausz arra nem tudott felelni, hogy május 15-e óta előfordult-e már, hogy közúti ellenőrzés során radarzavarót vagy radarjelzőt találtak a rendőrök, mert erről nem vezetnek nyilvántartást.

Megbízhatatlan eszközök

Pausz tapasztalatai szerint az utóbbi időben nem nagyon használnak radarzavaró, radarjelző eszközöket az autósok. Ennek oka lehet a radarzavarók magyarországi megjelenésével egy időben meghozott 1993-as kormányrendeletnek is, lehet azonban, hogy az eszközök megbízhatatlansága miatt szorult vissza használatuk - mondta el Pausz.

A rendőrség is tesztel

Egy-két eszközt előzetesen mi is kipróbáltunk, nem voltak túl hatékonyak - mondta az alezredes. A szabályozást enyhítő kormányrendelet megjelenése után Pausz szerint át kell tekinteni a helyzetet, hogy a jövőbeni jogszerű fellépésről döntsenek.

A radarzavarót használókkal szembeni fellépés a rendőrség ügye - mondták el a Fővárosi Bíróságon. Nem tudhatjuk mi az eljárás ebben az esetben, hiszen a bíróság csak akkor foglalkozik ilyen ügyekkel, ha valaki megtámadja a rendőrség döntését - mondta el az Index megkeresésére Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője. Addig is, az Index Jogi munkacsoportja szerint szabad a radarzavarás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?