Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Káromkodási tilalom Amerikában

2008.03.07. 12:30
Egy 14 éves diák ötlete alapján született önkormányzati rendelet a trágárság tiltására a kaliforniai South Pasadena városában. A gyerek klubot is alapított, melynek mára tízezer tagja van.

Időszaki káromkodási tilalmat vezettek be egy kaliforniai kisvárosban. South Pasadena lakóinak ezentúl a szitkozódástól és a trágár gesztusoktól, kézmozdulatoktól is tartózkodniuk kell minden évben március első hetében.

"Így majd jól megjegyzi mindenki, hogy civilizáltan kell viselkedni" - nyilatkozott Michael Cacciotti polgármester.

Az ötlet nem a városi tanács erkölcscsőszeitől származik, hanem egy 14 éves diáktól. McKay Hatch otthon azt tanulta, hogy káromkodni nem szép dolog, az iskolában pedig azt tapasztalta, hogy a trágárkodás divat. Hogy ezt megtörje, alakított egy klubot, amely idővel országos ellenkulturális mozgalommá terebélyesedett.

A nocussing.com honlapon szerveződő klub taglétszáma már elérte a tízezret, és most sikerült kiharcolni az első, káromkodást tiltó önkormányzati rendeletet. Idén kivételesen csak két napig tart a szitokmentes hét, és a 25 ezer lakosú városban sokan még nem is tudnak róla. "Most hallom először, elég viccesen hangzik..." - mondta egy helyi fagylaltárus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!