Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Káromkodási tilalom Amerikában

2008.03.07. 12:30
Egy 14 éves diák ötlete alapján született önkormányzati rendelet a trágárság tiltására a kaliforniai South Pasadena városában. A gyerek klubot is alapított, melynek mára tízezer tagja van.

Időszaki káromkodási tilalmat vezettek be egy kaliforniai kisvárosban. South Pasadena lakóinak ezentúl a szitkozódástól és a trágár gesztusoktól, kézmozdulatoktól is tartózkodniuk kell minden évben március első hetében.

"Így majd jól megjegyzi mindenki, hogy civilizáltan kell viselkedni" - nyilatkozott Michael Cacciotti polgármester.

Az ötlet nem a városi tanács erkölcscsőszeitől származik, hanem egy 14 éves diáktól. McKay Hatch otthon azt tanulta, hogy káromkodni nem szép dolog, az iskolában pedig azt tapasztalta, hogy a trágárkodás divat. Hogy ezt megtörje, alakított egy klubot, amely idővel országos ellenkulturális mozgalommá terebélyesedett.

A nocussing.com honlapon szerveződő klub taglétszáma már elérte a tízezret, és most sikerült kiharcolni az első, káromkodást tiltó önkormányzati rendeletet. Idén kivételesen csak két napig tart a szitokmentes hét, és a 25 ezer lakosú városban sokan még nem is tudnak róla. "Most hallom először, elég viccesen hangzik..." - mondta egy helyi fagylaltárus.