Eleonóra
-1 °C
2 °C

Befejezték az áldozatok mentését a japán vonatbaleset helyszínén

2005.04.28. 15:08
A vonatvezető hibája okozhatta a hétfői, százhat emberéletet követelő japán vonatbalesetet. A huszonhároméves vonatvezető holttestét csütörtökön, nem sokkal a mentési munkálatok befejezése előtt emelték ki a roncsok közül.

Befejezték a mentési munkálatokat a hjógói vasúti katasztrófa helyszínén a japán mentőalakulatok. A hétfő reggeli katasztrófa a legfrisebb adatok szerint százhat emberéletet követelt, a balesetben ötvenkilenc férfi és negyvenhét nő vesztette életét. A szerencsétlenségben négyszázötvenen megsérültek, egyharmaduk állapota életveszélyes.

Csütörtökön újabb kilen holttestet emeltek ki a vonat roncsai közül, köztük a szerelvény fiatal, huszonhároméves vezetőjét. Az eddigi vizsgálatok szerint a katasztrófáért a tapasztalatlan vonatvezetőt terheli a felelősség, mivel száz kilométeres sebességgel száguldott egy olyan szakaszon, ahol hetven kilométer volt a megengedett legnagyobb sebesség.

A járatot üzemeltető JR West vasúttársaság közlése szerint a vonatvezető a baleset előtt nem sokkal negyven méterrel túlszaladt egy állomáson. A vonatvezető a visszatolatás miatt elvesztegetett időt próbálhatta behozni a száguldássa. A vasúttársaság nemrégiben levélben szólította fel alkalmazottait a késések elkerülésére.

A tokiói közlekedési minisztérium a vizsgálat lezárultáig is a biztonsági intézkedések megszigorítására és a vonatvezetők ellenőrzésének fokozására, valamint továbbképzésük javítására szólítot