Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rénszarvasvérengzés Norvégiában

2005.11.29. 08:51
Egy vasúti balesetben húsz rénszarvas veszett oda, és körülbelül ugyanennyi állat szenvedett olyan súlyos sérüléseket, hogy el kellett altatni őket. Egy helyi rénszarvastenyésztő szerint a szörnyű mészárlás elkerülhető lett volna, ha a vasúti kerítés rendesen karban lett volna tartva.

Húsz rénszarvas azonnal elpusztult, további huszat el kellett altatni szombaton délután a norvégiai Vonfraven közelében, írja az Aftenposten. A nagytestű emlősállatok vesztét az okozta, hogy csordájuk a nyílt pályájú vasúti sínekre tévedt, és a Røros and Trondheim között közlekedő vonat közéjük hajtott.

Adresseavisen nepilap beszámolója szerint borzalmas látvány fogadta a balesethez kiérkező hatóságok embereit, a sínek mentén mindenfelé a szerencsétlenül járt állatok maradványai hevertek. A véres balesetben húsz rénszarvas veszett oda, és körülbelül ugyanennyi állat szenvedett olyan súlyos sérüléseket, hogy az állatorvosok jobbnak látták, ha megszabadítják őket szenvedéseiktől.

Even Danielsen helyi rénszarvastenyésztő szerint a szörnyű mészárlás elkerülhető lett volna, ha a vasúti kerítés rendesen karban lett volna tartva. A kerítés korábban az állami vasúttársaság kezelésében volt, de az utóbbi időkben több helyen is kidőlt. Az állattenyésztő szerint az illetékeseknek jobban megéri kártérítést fizetni az elpusztult állatok után, mint folyamatosan karbantartani a kerítéseket.