Árpád
-2 °C
3 °C

Az átoperált brit férfi hivatalosan is nő

2002.07.11. 14:35
A szigorú brit törvények szerint átoperálás után sem változik meg az emberek neme. Emiatt egy brit transzszexuális az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult.
Christine Goodwin már évek óta küzdött azért, hogy nőnek ismerjék el Nagy-Britanniában. Az országban ugyanis hivatalosan nem ismerik el azt a nyilvánvaló tényt, hogy átoperálás után megváltozik a páciens neme. A strasbourgi Európai Emberjogi bíróság mostani, egyhangúlag hozott döntése értelmében a 65 éves Goodwint teljes jogú nőnek kell elismerni.

Az indoklás szerint az erre vonatkozó brit törvények sértik az emberek személyiséghez fűződő jogait. A testület szerint a verdikt összhangban van azzal a nemzetközi irányzattal, hogy a transzszexuálisokat társadalmilag és jogilag is elfogadják. A bíróság Goodwinnak 14685 fontos (mintegy 6 millió forint) perköltség-hozzájárulást ítéltek meg.

Később nyugdíjazták

Goodwin azt is sérelmezte, hogy bár Nagy-Britanniában a nők 60 éves kortól mehetnek nyugdíjba, neki 65 éves koráig kellett dolgoznia, mint a férfiaknak. Az egykori buszsofőrt még 1990-ban operálták át, de azóta sem kapott új társadalombiztosítási számot. Azt is elárulta, hogy munkahelyén szexuálisan zaklatták, és megalázták, miután főnökei rájöttek, hogy korábban férfi volt.

Nagy-Britannia egyike annak a négy országnak az Európa Tanácsban, amelyik hivatalosan nem ismeri el az emberek nemének megváltoztatását. A többi ország: Írország, Andorra és Albánia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?