Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Pert nyert a transzszexuális terrorizmus-szakértő az amerikai kormány ellen

2008.09.21. 17:13
Amikor megmondta, hogy nővé operáltatja magát, közölték, hogy "nem passzol" a könyvtárhoz.

Diane Schroer az amerikai hadsereg különleges alakulatának tisztjeként évtizedekig a terrorizmust kutatásával foglakozott. 2005-ben, leszerelése után jelentkezett egy, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár által meghirdetett terrorizmus-kutatói állásra.

Az állásinterjún az akkor még David keresztnevet viselő Schroer a dokumentumok szerint ragyogóan megfelelt, és elnyerte a pozíciót. A munkába állása előtt nem sokkal megkérte leendő főnökét, hogy ebédeljenek együtt. Ekkor mondta el, hogy nemváltoztató műtétek előtt áll, és szeretné, ha első munkanapján már nőként mutatkozhatna be, hogy ne később kelljen magyarázkodnia.

Másnap jött a hideg zuhany: Schroert a könyvtár értesítette, hogy az állásajánlatot visszavonják, mert személye "nem passzol" a könyvtárhoz. A nő a bírósághoz fordult, jogi képviseletét a híres szabadágjogi szervezet, az ACLU biztosította.

A washingtoni szövetségi kerületi bíróság pénteki ítélete megállapítja, hogy Diane Schroer jogait megsértették - számolt be az esetről a CNN. Az ítélet szerint a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy Schroert a könyvtár boldogan alkalmazta volna, egészen addig, amíg fel nem fedte, hogy transzszexuális. "A könyvtár visszavonta az állásajánlatot, amikor megtudták, hogy egy David nevű férfi szeretne jogilag, kulturálisan és fizikailag is egy Diane nevű nővé válni. Ez nemi diszkrimináció."

"Nagy elégtétel számomra, hogy a bíróság kimondta: a nemváltoztatáson átesők diszkriminációja törvénybe ütközik" - nyilatkozta Schroer az ítélethirdetés után. "Mindvégig tudtam, hogy a hazám védelme során szerzett 25 évnyi tapasztalatom nem tűnt el, amikor férfiból nővé váltam. Ezért is volt nehéz megérteni, hogy miért nem foglalkozhatok azzal, amihez a legjobban értek, pusztán mert transznemű vagyok. Óriási öröm, hogy most megerősítették a hitem ebben az országban, és abban, amit alapvetően helyesnek és igazságosnak hiszek."

A kártérítés mértékéről a bíróság később dönt. A Kongresszusi Könyvtár, mely a tárgyalóteremben azzal érvelt, hogy a szövetségi antidiszkriminációs jogszabályok a transzneműekre nem vonatkoznak, egyelőre hallgat. Az ACLU az ítéletet hangos és egyértelmű üzenetnek tekinti: a munkaadók számára nem lehet mérlegelési szempont, hogy valaki megváltoztatja a nemét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!