Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ezerhétszáz éves transzvesztitára bukkantak

2002.05.21. 16:13
Negyedik században élt transzvesztita férfiként azonosították azt a késő-római kori holttestet, mely már húsz év óta foglalkoztatja a brit régésztársadalmat. A késő-ókori transzvesztita nem szubkultúrához, hanem egy istenség papi rendjéhez tartozott.
Negyedik században élt transzvesztita tetemére leltek egy angliai ásatás során. A női ruhákba öltözött római férfi holtteste - a rajta található sérülések alapján úgy gondolják, hogy saját kezűleg kasztrálta magát - Nagy-Britannia őstörténetének egy eddig rejtett szegmensét tárja az érdeklődők elé.

Az ékszerek húsz éven át zavarba hozták a régészeket

A késő-ókori transzvesztita holttestét az észak-angliai Catterick városa melletti régészeti feltárás során találták meg. A férfi gagát nyakláncot és karkötőt, agyagpala karperecet és bronz bokaláncot viselt. A most talált férfi az egyetlen a brit szigeteki késő-római kori temetőkben talált testek között, aki ilyen ékszereket visel - nyilatkozta a Reutersnek Dr. Pete Wilson, vezető régész.

Életében valószínűleg transzvesztitának tartották, és feltehetően gall volt, Cibelle istennő követője, aki tisztelete jeléül kasztrálta magát - mondta el Wilson. A testet ugyan már 1981-ben megtalálták, azonban csak mostanra sikerült megfejteni a női ruha - női ékszerek - férfi test rejtvényt.

Divatos papok

Cibelle, a földanya istennő tiszteletére hangos utcai ünnepeket szerveztek, jövendőbeli papjai tiszteletére különlegesen feldíszített kampókkal kasztrálták magukat. A kasztrálás után Cibelle papjai színes női ruhákat és ékszereket viseltek, hajukat megnövesztették és az aktuális női divat szerint viselték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!