Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elfújta a szél

2006.03.24. 14:12
Felszippantotta az otthonát leromboló tornádó Matt Sutert. A fiú négyszáz méterre otthonától ébredt egy mezőn. Túlélése megdöbbentette a szakembereket.

Négyszáz méterre repítette egy tornádó a 19 éves Matt Sutert. A missouri fiatal nagyanyja lakókocsijában alsógatyában tévézett, amikor március 12-én hirtelen vihar kerekedett. A fiú repülő-turbinaszerű hangot hallott. Kipattant a székéből, hogy megnézze, nagyanyja és velük élő nagybátyja rendben vannak-e, ám ekkor egy tornádó kettészelte lakókocsijukat.

Eltűnt a nappali

"Betört az ablak és a szél magába szívta az ajtót is" - mesélte Suter a Kansas City Star című helyi napilapnak. Mint mondta, a lakókocsi falai "zselészerűvé váltak". Ekkor a vihar Sutert is felszippantotta.

"Beszaladtam a konyhába, és mire hátranéztem, már nem volt ott a lakókocsi többi része" - mesélte Suter nagyanyja. A fiú azonnal eszméletét vesztette. Kis idő múlva otthonától több mint négyszáz méterre, egy murvás út mellett ébredt a mezőn.

"Nem tudtam, mennyi ideje heverhetek ott" - mesélte. Amint eszméletéhez tért, azonnal visszafutott otthonához a murván. Mivel mezitláb volt, a kövek szétvagdosták a lábát. Meggyőződése volt, hogy nagyanyja és nagybátyja nem élte túl a tornádót. Pedig a két idős ember sérülésekkel ugyan, de túlélte.

Hihetetlen rekord

"Nem voltak horzsolások a testén" - nyilatkozta a Kansas City Starnak Ron Buening, Suter orvosa. A doktor szerint ez alátámasztja történetét, hiszen ha a vihar nem kapja fel, csak elsodorja, akkor a föld végighorzsolta volna testét.

"Még sosem hallottam senkiről, akit ilyen messzire repített egy tornádó úgy, hogy nem halt meg" - nyilatkozta a Kansas City Starnak Tom Grazulis tornádókutató. Az eddigi rekord valamivel több mint háromszáz méter volt, 1955-ben egy kislányt pónijával együtt ragadt el a vihar. Általában azonban legfeljebb száz méterre viszi a vihar az embereket.

Ennél hosszabb távon ugyanis már valószínű, hogy a tornádó által felszippantott hulladék eltalálja az embert, ahogy a szélnyomás miatt meg is fulladhat az áldozat.

Közelről akarta látni

Suter nem vágyott a hírnévre a saját jellemzése szerint is "fura rekorddal". Története egy hétig titokban is maradt. Azóta viszont országos sztár lett az Egyesült Államokban, szerdán már Angliából is keresték. "Öt perc alatt többen hívtak, mint eddig egész életemben" - mesélte.

Egyébként kifejezetten szerencsésnek tartja magát. Pár órával a vihar előtt pont azt magyarázta barátnőjének, hogy mennyire szeretne közelről látni egy tornádót.