Ida
6 °C
9 °C

Tűz pusztít a szentpétervári Szentháromság székesegyházban

2006.08.25. 21:08
Hatalmas tűz pusztítja Szentpétervár egyik legszebb templomát, a gyönyörű kék kupoláiról híres Szentháromság székesegyházat. A fő kupola már teljesen leégett, a tüzet még nem sikerült megfékezni.

Tűz ütött ki péntek este, helyi idő szerint fél hatkor a Szentpétervár központjában álló Szentháromság székesegyházban, a XIX. században épült műemlék kupolája beomlott, közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tűz először körülbelül 40 méteres magasságban, a főkupolában ütött ki, amely Európa egyik legnagyobb, fából készült kupolája, jelentette az Interfax, orosz hírügynökség.


A tűzoltók létrái nem érik fel a kupolát

A lángokat még késő este sem sikerült megfékezni, a legutóbbi hírek szerint a tűz már átterjedt a kisebb kupolákra is és körülbelül 1800 négyzetméternyi területen ég a monumentális épület.

A tűzoltók 28 tűzoltóautóval vonultak a helyszínre, és próbálták menteni a menthetőt, azonban nem volt elég létrájuk, hogy elérjék a kupola magasságát. Vízágyúikkal így csak az épület középső részét vették célba. A tűz a minisztérium közlése szerint nem követelt áldozatokat.


A város egyik jelképe

A páratlan értékű kegytárgyak és szentképek mentésében a járókelők is segítséget nyújtottak. A kulturális örökségért felelős illetékesek szerint minden fontosabb értéket sikerült kimenekíteni a lángoló templomból, de a műtárgyak evakuálását fel kellett függeszteni az egyre terjedő tűz miatt.

Az épületben 2004 óta rekonstrukció folyt, a tűz az állványzaton tört ki, közölte Andrej Alabijev, a minisztérium szóvivője.

Vera Gyementjeva, a város műemlékvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a fakupolákat megsemmisítő tűz megrongálta a fémszerkezeteket és a kőboltozatokat is. A műemlékvédelmi illetékes szerint az épület megfelelő finanszírozás mellett 1,5-2 év alatt helyreállítható.

A 3000 főt is befogadni képes székesegyházat 1835-ben építették Vaszilij Sztaszov orosz építésznek, a szentpétervári klasszicista stílus mesterének tervei alapján. Híres kék fakupolái - köztük a legnagyobb 80 méter magas - évente turisták ezreit vonzották.