A kacsák a madárinfluenza trójai falovai

2005.07.19. 11:23
Nem betegíti meg a madárinfluenza legveszélyesebb, H5N1 törzse a kacsákat. A haszonállatként is tenyésztett szárnyasok ennek ellenére vírushordozók- és terjesztők lehetnek. A fertőzés rejtettsége miatt még veszélyesebbek is, mint az influenzába belepusztuló, így könnyen leleplezhető csirkék.

Nagy veszélyt jelenthetnek a házi kacsák a madárinfluenza terjesztésében, vélik amerikai kutatók. Robert Webster, a memphisi St. Jude Gyerekkórház orvosa szerint a kacsák megbetegedés, így tünetek nélkül hordozhatják a madárinfluenza H5N1 vírusláncát, írja a BBC.

Faló kacsából

Webster és kollégái négy vadkacsán kísérleteztek. Két fertőzött állatot zártak össze két egészségessel. A két fertőzött állat hamarosan megfertőzte egészséges társait is. A vírust elkapó egyik egészséges kacsa hét napig hordozta magában a vírust, azután kiürült a szervezetéből, anélkül, hogy megbetegedést okozott volna.

Websterék megfigyelése szerint ugyanakkor a 2003-ban és 2004-ben felbukkant H5N1 törzseket sokkal tovább terjeszthetik a kacsák. A 2003 előttről származó vírustörzseket egy hétig, az újabb törzseket akár tizenhét napig is terjeszthetik a kacsák.

Mivel semmi sem utal a vírus jelenlétére a kacsákban, a szárnyasok Webster szerint "trójai falóként" terjeszthetik a fertőzést.

Vágni kell

Webster kutatása egy másik érdekességet is felderített, írja a BBC. A madárinfluenza a csirkékről úgy tud emberre terjedni, hogy a vírus megtalálható az állatok ürülékében, mely kiszáradva por formájában belélegezhető. A kacsák azonban légzőszervi fertőzésként adják tovább a vírust.

Webster szerint a kacsák esetében, akár csak a csirkéknél, a kényszervágás lehet a megoldás. Ennek érdekében akár anyagilag is ösztönözni kéne a káraik megtérülése miatt aggódó, éppen ezért a fertőzést sokszor eltitkoló tenyésztőket, írja a BBC.

A legfrissebb madárinfluenza-járvány 2003 vége óta Vietnamban harmincnyolc, Thaiföldön tizenkét, Kambodzsában négy ember halálát okozta, írja a BBC.