Jenő
-3 °C
6 °C

A kacsák a madárinfluenza trójai falovai

2005.07.19. 11:23
Nem betegíti meg a madárinfluenza legveszélyesebb, H5N1 törzse a kacsákat. A haszonállatként is tenyésztett szárnyasok ennek ellenére vírushordozók- és terjesztők lehetnek. A fertőzés rejtettsége miatt még veszélyesebbek is, mint az influenzába belepusztuló, így könnyen leleplezhető csirkék.

Nagy veszélyt jelenthetnek a házi kacsák a madárinfluenza terjesztésében, vélik amerikai kutatók. Robert Webster, a memphisi St. Jude Gyerekkórház orvosa szerint a kacsák megbetegedés, így tünetek nélkül hordozhatják a madárinfluenza H5N1 vírusláncát, írja a BBC.

Faló kacsából

Webster és kollégái négy vadkacsán kísérleteztek. Két fertőzött állatot zártak össze két egészségessel. A két fertőzött állat hamarosan megfertőzte egészséges társait is. A vírust elkapó egyik egészséges kacsa hét napig hordozta magában a vírust, azután kiürült a szervezetéből, anélkül, hogy megbetegedést okozott volna.

Websterék megfigyelése szerint ugyanakkor a 2003-ban és 2004-ben felbukkant H5N1 törzseket sokkal tovább terjeszthetik a kacsák. A 2003 előttről származó vírustörzseket egy hétig, az újabb törzseket akár tizenhét napig is terjeszthetik a kacsák.

Mivel semmi sem utal a vírus jelenlétére a kacsákban, a szárnyasok Webster szerint "trójai falóként" terjeszthetik a fertőzést.

Vágni kell

Webster kutatása egy másik érdekességet is felderített, írja a BBC. A madárinfluenza a csirkékről úgy tud emberre terjedni, hogy a vírus megtalálható az állatok ürülékében, mely kiszáradva por formájában belélegezhető. A kacsák azonban légzőszervi fertőzésként adják tovább a vírust.

Webster szerint a kacsák esetében, akár csak a csirkéknél, a kényszervágás lehet a megoldás. Ennek érdekében akár anyagilag is ösztönözni kéne a káraik megtérülése miatt aggódó, éppen ezért a fertőzést sokszor eltitkoló tenyésztőket, írja a BBC.

A legfrissebb madárinfluenza-járvány 2003 vége óta Vietnamban harmincnyolc, Thaiföldön tizenkét, Kambodzsában négy ember halálát okozta, írja a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?