Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Felfüggesztett börtön robbantással fenyegetésért

2007.03.14. 13:19
Egy év tíz hónapos, három évre felfüggesztett börtönre ítélték Benke Lászlót. A férfi a nyíregyházi vasútállomás felrobbantásával fenyegetőzött.

Terrorcselekménynek számító robbantásos fenyegetőzésért egy év tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy nyíregyházi férfit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán. A 27 éves Benke László büntetésének végrehajtását három évre függesztette fel az ügyben eljáró büntetőtanács. Az ítélet jogerős.

Az alkalmi munkákból élő, ideiglenesen Érpatakon lakó férfi 2006. április 17-én egy nyilvános telefonfülkéből hívta fel a rendőrség megyei ügyeletét, s közölte, hogy a nyíregyházi vasútállomáson bombát helyezett el, amely felrobban, ha intézkedni mernek.

Később újra telefonált, s akkor már másfél millió forintot is követelt, de még be sem fejezte az újabb hívást, amikor az időközben a pályaudvarhoz riasztott rendőrök a fülkében rajtaütöttek és megbilincselték.

Az ítélet meghozatalakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy az utóbbi időben elszaporodott a robbantásos fenyegetőzés országszerte.

Enyhítő körülményként vette viszont figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, megbánta tettét, s cselekményével végül is nem zavarta meg a vasúti közlekedést, mivel elfogásakor azonnal közölte, nincs semmilyen robbanószerkezet a pályaudvaron, így azt nem kellett lezárni és átvizsgálni.