Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A rendőrök ráálltak a trükkös lopásokra

2003.07.22. 15:12
Tizenkilenc albán állampolgárt köröznek, akik a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ismeretei szerint a fővárosban trükkös lopásokat követtek el - mondta a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője kedden, Budapesten. A trükkös tolvajok az autópályák bevezető szakaszainál, a fővárosi forgalmas utakon, tereken portyáznak.
Az elkövetők egyik módszere, hogy parkolóban vagy piros lámpánál megálló gépjármű gumiját kiszúrják, és amikor a gyanútlan autós kiszáll, hogy ellenőrizze a kerekeket, elemelik a gépjármű első felében, könnyen hozzáférhető helyen lévő, iratokat és pénzt tartalmazó táskát.

Csak később veszik észre

A másik módszer, hogy a bankból kilépő és autóba ülő embert megszólítja egy németül beszélő, látszólag segítséget kérő személy, és amíg az autós útba igazítja, az elkövető társai kiemelik a járműből az értékeket.

"A lopások közös jellemzője, hogy a sértettek nem veszik észre azonnal a kárt - mondta Pál József alezredes.

A legtöbb trükkös lopást az autópályák bevezető szakaszainál, az ezekhez kapcsolódó felhajtóknál és benzinkutaknál, pihenőhelyeknél követik el, de szintén veszélyes a Kerepesi út, a Thököly út és a Hungária körút is.

Külön rendőri csoport

A budapesti rendőrfőkapitány speciális csoportot állított fel az ilyen ügyek felderítésére, az elkövetők elfogására. A mintegy 50 bűnügyi munkatárs és 80-100 közlekedési járőr szervezett akciók keretében próbálja megakadályozni a bűnelkövetést.

A csoport azonosított 19 albán állampolgárt, akik az akciók közben részben németül beszélnek és akik a bűncselekmény-sorozat "főbb vonulatát képezik".

Idén 73 regisztrált trükkös lopás történt Budapesten. Pál József elmondta: a határon prospektussal hívják fel a Magyarországra érkezők figyelmét a trükkös lopásokra.