Beindította az advent a trükkös tolvajokat

2008.12.05. 15:34
Elképzelhető, hogy újra járják az országot azok a trükkös tolvajok, akik korábban több plázában és bevásárlóközpontban is jártak már, és mindannyiszor milliós zsákmánnyal léptek le óra- és ékszerboltokból. Csütörtökön Tatán csaptak le és emeltek el hidegvérrel egy tálcányi aranyékszert.

Egymillió forintos ékszerlopás történt csütörtök délután az egyik tatai ékszerboltban, közölte a rendőrség pénteken. Az egyik tatai áruházban három jól öltözött férfi jelent meg az egyik ékszerüzletben, egyikük a karórákat nézegette, a másik kettő a pultban lévő nyakláncokat.

Az órákat vizsgálgató férfi magához hívta az eladót, és arra kérte, mutasson neki a sajátjával egyező márkájú karórát, ugyanis feleségének megvenné annak női változatát.

Míg a pulttól elcsalt eladó és a "vevő" az órák között válogattak, a másik két férfi továbbra is a pultnál maradt. A bolt alkalmazottja hiába próbálta meg szemmel tartani őket: egy óvatlan pillanatban egyikük áthajolt a pulton, kihúzta a vitrines fiókot és elemelt egy tálcányi arany nyakláncot. rövidesen mindhárman távoztak.

Az eladó csak távozásuk után vette észre, hogy eltűnt egymillió forintnyi ékszer. Mindez pár perc alatt zajlott le: a trükkös lopás négy óra körül történt, a rendőrséget négy óra tízkor értesítették, mondta az Indexnek Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az elkövetőkről sajnos nem készült biztonsági kamerás felvétel és használható személyleírás sincs, így nem tudni biztosan, hogy azonosak-e azokkal a trükkös tolvajokkal, akik az országot járják és teljesen hasonló módszerekkel lopnak ékszer- és óraüzletekből értékes órákat, ékszereket. Az alábbi - a tataihoz hasonló lopást megörökítő - felvétel az Örs vezér téri Árkád üzletközpontban készült május 3-án:

Léber Gabriella sem tudott ezzel kapcsolatban biztosat mondani, szerinte a karácsonyi időszak közeledtével, az üzletek forgalmának növekedésével egyre gyakoribbak lehetnek az ilyen trükkös lopások, és valószínűleg több tolvajbanda is aktivizálja magát ezekben a hetekben.

A bolttulajdonosok ezért jobban teszik, ha az üzletben nem hagynak felügyelet nélkül értékes árut tartalmazó részlegeket, a pénztárgépet minden esetben lezárják és a vitrinekben sem hagynak kulcsot. A tolvajoknak néhány másodperc is elegendő, hogy ellopják a kiszemelt értékeket, ezért a rendőrök azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint több eladó dolgozzon az üzletekben.

A rendőrség fokozott óvatosságot kér az állampolgároktól is. Azt javasolják, hogy a lakásba ne engedjenek be idegeneket és erre hívják fel idősebb hozzátartozóik figyelmét is. Hatósági személynél, a különböző szolgáltatók képviselőinél mindig van fényképes igazolvány, melyet hivatalos eljárás során kötelező bemutatniuk.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön