Benedek
-5 °C
5 °C

Nem csalt adót Tasnádi

2005.05.24. 10:42
A bíróság helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság ősszel hozott első fokú ítéletét, így Tasnádi Pétert kedden jogerősen felmentették a 250 milliós adócsalád vádja alól. A vádirat szerint Tasnádi adózás nélkül, szinte ingyen jutott a 620 millió forintos rózsadombi házhoz, a be nem fizetett adó összege a nyomozás adatai szerint elérte 248 millió forintot.

Jogerősen felmentette Tasnádi Pétert az adócsalás vádja alól a Fővárosi Bíróság kedden. A másodfokon eljáró bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság novemberi első fokú felmentő ítéletét, ami ellen az ügyészség akkor fellebbezett. A felmentett vállalkozót azzal vádolták, hogy nem fizetett be rózsadombi háza után körülbelül negyedmilliárd forint adót, bár azt az ügyész már az első fokú tárgyaláson elismerte, hogy tényleges kár nem érte a magyar államot az ügylet során.

A vádirat szerint Tasnádi adózás nélkül, szinte ingyen jutott a 620 millió forintos rózsadombi házhoz, a be nem fizetett adó összege a nyomozás adatai szerint 248 millió forint. Tasnádival szemben emiatt adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt indult a büntetőeljárás.

Nem érte kár az államot


Az első fokú tárgyalás képei

Az ügyészség elismerte, hogy tényleges anyagi kár nem érte a magyar államot, mivel ha a vitatott ingatlan megszerzését az adóbevallásában szerepeltette volna és befizette volna a 248 millió forintot, egy tavaly májusi, a ház tulajdoni helyzetét rendező szerződés aláírásával a pénz akkor is visszajárt volna neki. Az ügyészség azt rótta Tasnádi terhére, hogy budai ingatlanját cége, a Hotex Kft. építette fel, majd amikor elkészült, akkor átruházta az épület tulajdonjogát Tasnádi Péterre, ennek pedig az akkori adószabályok szerint adóköteles jövedelemként kellett volna megjelennie az akkor egyébként előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó adóbevallásában. Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte.

A most helyben hagyott első fokú ítélet szerint Tasnádi nem jutott ténylegesen jövedelemhez az ügylet során, így adóköteles jövedelme sem keletkezett. Mint kiderült, összesen négy szerződés készült, az egyik még 1996-ban, amikor Tasnádi saját cégével állapodott meg arról, hogy a tulajdonában álló rózsadombi telkére a Hotex Kft. épületet húz fel. Az 1999-re csaknem teljesen elkészült, jogi nyelven felépítményként emlegetett ingatlan tulajdonjogáról az év decemberében állapodott meg Tasnádi és cége. Ezt a szerződést viszont 2000. januárjában hatálytalanították, így az eredeti 1996-os megállapodás maradt érvényben. Ennek alapján, már a büntető eljárás kezdetét követően, tavaly májusban földhasználati szerződést kötött a vállalkozó és kft-je. Ennek értelmében az épület a cég tulajdonába került, a telek pedig Tasnádi Péteré maradt.

Tasnádi nem gazdagodott

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Tasnádi nem gazdagodott az ügylet során, hiszen Hotex Kft. a későbbi megállapodás alapján érvényesíthette tulajdonjogát, amit úgy szerzett, hogy lényegesen értékesebb épületet húzott fel a telken, mint amennyit maga a földterület ért.

Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van, a vállalkozót a rendőrség felbujtóként elkövetett közveszély-okozással gyanúsítja, illetve a napokban kétrendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével is meggyanúsította a rendőrség.