Erzsébet
1 °C
4 °C

Tű a fejben

2002.06.13. 13:11
A lengyel férfi a műtétje óta erős fejfájásra panaszkodott és látászavarai is voltak. A vizsgálat során a röntgen kimutatta, hogy a fejében egy öt centiméteres sebésztű éktelenkedik. Az orvosok pénzt akartak kérni az eltávolító beavatkozásért. Ekkor telt be a pohár: a férfi perelt és nyert.
Negyvenezer zloty (2,5 millió forint) kártérítést ítélt meg egy gdanski bíróság Wojciech Lewandowskinak, akinek fejében 13 évvel ezelőtt egy agyműtét során sebésztűt felejtettek.

Fájt a feje

Wojciech 1989-ben került a gdanski Orvosi Akadémiára, miután egy ütés következtében vérömleny keletkezett az agyában. A koponyalékelés óta erős fejfájásra és látási zavarokra panaszkodik. Minthogy a panaszok nem szűntek, négy évvel a műtét után koponyaröntgent végeztek rajta, és ekkor kiderült, hogy a fejében 5 centiméteres sebésztű éktelenkedik.

Hiába kért újabb műtétet a tű eltávolítására, az orvosok nem vették komolyan panaszait, sőt pénzt követeltek a beavatkozásért. Ezután döntött a kártérítési per mellett.

Többet akart

A bíróság a 100 ezer zlotys kártérítési igényt végül 40 ezerre faragta le, mert nem látta bizonyíthatónak, hogy a panaszokat az ottfelejtett tű okozza, elképzelhetőnek tartotta, hogy az egykor kiállott kiadós verés következményei. A lelki szenvedések miatt viszont megilleti őt a kártérítés - rendelkezett a testület. A károsult fellebbezést jelentett be.

Lengyelországban az utóbbi években több ízben is nagyjából azonos mértékű kártérítéseket ítéltek meg a hasonló orvosi műhibák áldozatainak.

A lengyel orvosok feledékenyek

Tavaly év végén számoltunk be egy hasonló esetről. Akkor a délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában (kárpátaljai vajdaság) egy nyugdíjas nő keblében fedezett fel a műszer öt varrótűt. Az asszony úgy gondolta, hogy a tűk jó 45 éve kerülhettek a mellébe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?