Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Tű a fejben

2002.06.13. 13:11
A lengyel férfi a műtétje óta erős fejfájásra panaszkodott és látászavarai is voltak. A vizsgálat során a röntgen kimutatta, hogy a fejében egy öt centiméteres sebésztű éktelenkedik. Az orvosok pénzt akartak kérni az eltávolító beavatkozásért. Ekkor telt be a pohár: a férfi perelt és nyert.
Negyvenezer zloty (2,5 millió forint) kártérítést ítélt meg egy gdanski bíróság Wojciech Lewandowskinak, akinek fejében 13 évvel ezelőtt egy agyműtét során sebésztűt felejtettek.

Fájt a feje

Wojciech 1989-ben került a gdanski Orvosi Akadémiára, miután egy ütés következtében vérömleny keletkezett az agyában. A koponyalékelés óta erős fejfájásra és látási zavarokra panaszkodik. Minthogy a panaszok nem szűntek, négy évvel a műtét után koponyaröntgent végeztek rajta, és ekkor kiderült, hogy a fejében 5 centiméteres sebésztű éktelenkedik.

Hiába kért újabb műtétet a tű eltávolítására, az orvosok nem vették komolyan panaszait, sőt pénzt követeltek a beavatkozásért. Ezután döntött a kártérítési per mellett.

Többet akart

A bíróság a 100 ezer zlotys kártérítési igényt végül 40 ezerre faragta le, mert nem látta bizonyíthatónak, hogy a panaszokat az ottfelejtett tű okozza, elképzelhetőnek tartotta, hogy az egykor kiállott kiadós verés következményei. A lelki szenvedések miatt viszont megilleti őt a kártérítés - rendelkezett a testület. A károsult fellebbezést jelentett be.

Lengyelországban az utóbbi években több ízben is nagyjából azonos mértékű kártérítéseket ítéltek meg a hasonló orvosi műhibák áldozatainak.

A lengyel orvosok feledékenyek

Tavaly év végén számoltunk be egy hasonló esetről. Akkor a délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában (kárpátaljai vajdaság) egy nyugdíjas nő keblében fedezett fel a műszer öt varrótűt. Az asszony úgy gondolta, hogy a tűk jó 45 éve kerülhettek a mellébe.