Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Villám csapott a Tu-154-esbe

2006.08.23. 06:33
A hivatalos jelentés szerint a kedden lezuhant orosz gép zivatarfrontba került, villámcsapás érte, majd kigyulladt. A feketedobozokat egyelőre nem találják.

Villámcsapás érte a kelet-ukrajnai Donyeck közelében kedden lezuhant Tu-154 típusú orosz utasszállító repülőgépet a katasztrófát megelőző percekben - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca szóvivője szerint a Pulkovói Légitársaságnak a fekete-tengeri Anapa üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe zivatarfrontba került, a gépet villámcsapás érte, majd 10-11 ezer méteres magasságból lezuhant és kigyulladt. A gép személyzete a katasztrófát megelőző percekben négyszer is vészjelzést adott le.


Tekintse meg képeinket!

A katasztrófa helyszínére kedd este Moszvkából megérkezett a minisztérium első mentőalakulata, hogy bekapcsolódjon az ukrán hatóságok által megkezdett mentési munkálatokba. A repülési adatokat rögzítő feketedobozokat továbbra sem találták meg; a kutatást nehezíti, hogy a repülőgép mocsaras területen zuhant le.

Anapába megérkezett az áldozatok hozzátartozóinak első csoportja is, amely autóbusszal indul majd a tragédia helyszínére a szerencsétlenül járt utasok azonosítása végett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben csütörtökre nemzeti gyászt hirdetett ki, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig a szerdai napot nyilvánította gyásznappá.

Tupoljev Tu-154
Közepes hatótávolságú, három sugárhajtóműves utasszállító repülőgép, 1968 október 4-én repült először, 1972-ben állt forgalomba, legnagyobb számban az Aeroflot használta, a Szovjetúnió felbomlása után főként belföldi utakra. A sok típusmódosítást megélt gép utolsó példánya 2006-ban gurult ki a gyárból. A baleseti statisztikák tekintetében nem festhető túl pozitív kép a géptípusról, bár sok esetben emberi mulasztás és nem technikai hiba okozta a Tu-154-esek baleseteit. Az orosz légitársaságokon kívül többek között magyar, kínai, kubai, ukrán, koreai, bulgár, líbiai, szíriai, szlovák zászló alatt repültek. A gép 48 méter hosszú, 53 tonnás és 950 km/órás a maximális sebessége. Körülbelül 180 utast tud szállítani, utazó magassága 12,1 kilométer, tele kerozintartályokkal 6600 kilométeres távolságra tud repülni.