Egy hongkongi szállodából indult a világméretű tüdőgyulladás-járvány

2003.03.20. 10:21
Egy hongkongi szállodából terjedt szét a világszerte riadalmat keltő atípusos tüdőgyulladás vírusa, és a fertőzések szálai egy Dél-Kínából érkezett orvoshoz vezetnek, aki februárban egy hétig az említett szállodában lakott. A 64 éves orvos - aki azóta belehalt a kórba - hat embert fertőzött meg a város Kowloon negyedében álló Metropol szállóban.
A hongkongi egészségügyi hatóság igazgatója, Margaret Csan csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy a 64 éves kuangcsui illetőségű orvos hat embert fertőzött meg a város Kowloon negyedében álló Metropol szállóban. Mindannyian a hotel 9. emeletén laktak február 15-27. között, s mindannyian megbetegedtek az atípusos tüdőgyulladásban.

A kínai orvos tüsszögött a liftben

A súlyos akut légúti szindrómaként (SARS) is emlegetett betegség magas lázzal, száraz köhögéssel kezdődik és hamarosan légzési nehézségekhez vezet. Emiatt a betegek jelentős részét lélegeztető gépre kell kapcsolni a tünetek jelentkezésétől számított ötödik napon. A járvány következtében eddig világszerte 11 ember halt meg, többségük Hongkongban.

A hongkongi hatóságok szerint az említett kuangcsui orvos továbbíthatta a kórokozót abból a járványgócból, amely február elején Kínában 305 ember megbetegedését és öt ember halálát okozta. Margaret Csan szerint a hongkongi Metropol szálló kilencedik emeletének lakói közül nem mindenki betegedett meg, de eddigi információik szerint a kínai orvos sokat fújta az orrát, és tüsszögött a liftben is.

A kínai orvos és egy 78 éves kanadai hölgy azóta belehalt az atípusos tüdőgyulladásba. A szálloda 9. emeletén megfertőzöttek közül a többiek - egy idős kanadai férfi, három szingapúri nő és egy hongkongi férfi - már gyógyulóban vannak.

Éveket kell várni az oltóanyagra

A hongkongi egészségügyi hatóságok bejelentésével egy időben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hongkongi és németországi laboratóriumok vizsgálatai alapján megerősítette, hogy a mostani járvány kórokozója a már jól ismert paramyxovírusok családjának tagja, csakúgy mint a kanyaró és a mumpsz (más néven fültőmirigy-gyulladás) okozója.

A kutatók szerint az atípusos tüdőgyulladás vírusa ellen egyelőre nincs speciális gyógyszer, és vélhetően még évekbe telik, mire oltóanyag készülhet megelőzésére.

Eddig 270-en kapták el

A WHO legfrissebb adataiból az AFP francia hírügynökség szerint az derül ki, hogy az atípusos tüdőgyulladásban világszerte eddig 270 személy betegedett meg. Az Egyesült Államokban tizenegy beteget tartanak megfigyelés alatt, s több európai országban is történtek megbetegedések Délkelet-Ázsiában járt vagy onnan érkezett utazók között.

Hongkongon és az Egyesült Államokon kívül Ausztrália, Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovénia, Románia, Izrael, Japán, Tajvan és Thaiföld hatóságai számoltak be az atípusos tüdőgyulladás eseteiről.

  • Tippek
  • Betét