Piroska
3 °C
3 °C

A költő-próféta és a rendőr

2002.05.17. 12:38
Közjáték a Kossuth téren. A parlamenti őrbódé mellett furcsa jelenet: egy idősebb, koszos ruházatú férfi és egy fiatal rendőrőrmester egymást igazoltatják.
- Maga nem tudja mit csinál, fiam - mondja az idős férfi. - Ezért ki fogják rúgni. Állampolgári jogom itt lenni, és különben is nemes ügyet szolgálok. A kormányok nem törődnek a magyar folyókkal, és ez katasztrófához vezet. Öt éven belül Budapestet elönti az ár, és egy nyár estén 6000 ember fog meghalni. Erre kell figyelmeztetnem az embereket.

Turbina! Turbina a víz turbina!
Elavult! Elavult! A haszna közel nulla.
Szlovák! Szlovák! Korszerűt unván,
Magyarnak! Magyarnak! Hasznába rúgván.

A férfi nyakában tábla, kezében szórólapok. A táblán felírat: "A kutya maradt, csak a lánc új. SZDSZ-MSZP árvíz, Buta-Pestre jön az estén, nyár estén."

A fiatal rendőr felveszi a férfi adatait, lejegyzeteli a tábla szövegét, érdeklődik, mi van a szórólapon. - Elnézést uram, de nem biztos, hogy szabályos, amit itt csinál.

Ezután a férfi elkéri a rendőr igazolványát, felírja nevét, számát.

Duna folyik energiát tojik,
Energia elfolyik Fideszre
Tojik! (A magyar nép is)

Kiderül, a szórólapon egy vers olvasható. A férfi büszkén magyarázza, hogy ő írta. - Elnézést, ön költő? - kockáztatom meg. - Az is, de inkább tudós vagyok. Maga nem ismer?

Bemutatkozik. - Én vagyok a magyar vízrendszerek legnagyobb tudósa. A költészetem is jórészt a magyar folyókról szól: 70 szamizdat verset írtam, 30 éves munkám van bennük.

A rendőr mosolyogva el, a költő mesél. - Egyszer beszéltem Csurkával, de egy roppant goromba ember. Számonkértem rajta, hogy hagyta lezülleszteni a folyószabályozást. Képzelje, erre kihívta a rendőröket, meg a mentőt. Hát ember az ilyen?

Újságírók gyomra,
Hazugság nem nyomja!
Ki újságot írja,
Hazudozást bírja!

A másik története szerint nemrég felolvasta egy pap az egyik versét Rockenbauer Zoltán jelenlétében. Mikor a pap a vers feléhez ért, istenkáromlást kiáltott, galacsinná gyűrte a papírlapot, majd megette. A vers arról szólt, hogy Szent István okozta a legnagyobb kárt a magyarságnak.

"Szent István" Magyar vagyon legfőbb osztója, fosztója,
Adta Papnak, de nem Magyar-nak Koppány vagyonát.
"Szent" csak a papnak, de nem Szent a magyarnak!
Osztó István, ki fosztó, a "magyar-áruló", ki vagyont
Osztó.

Egy nejlonzacskóból tucatnyi lapot vesz elő: a verseit. Közben valaki megkérdezi a férfit, milyen politikai erővel szimpatizál. - Szociáldemokrata vagyok, de hiába, mert ebben az országban nincsenek igazi szociáldemokrata politikusok.

(A "tudós" életművét tanulmányozva egyébként kiderül: kíméletlenül és következetesen bírálta a rendszerváltás utáni összes kormányt, már a megalakulás napján, tekintet nélkül személyekre, pártállásra. Az orbános versek margójára pár napja felkerült Medgyessy neve.)

Újságírók hada,
I-gaz-ságot nyala!
Pénzért im-átkozza!
Az újságírók hada!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!