Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A költő-próféta és a rendőr

2002.05.17. 12:38
Közjáték a Kossuth téren. A parlamenti őrbódé mellett furcsa jelenet: egy idősebb, koszos ruházatú férfi és egy fiatal rendőrőrmester egymást igazoltatják.
- Maga nem tudja mit csinál, fiam - mondja az idős férfi. - Ezért ki fogják rúgni. Állampolgári jogom itt lenni, és különben is nemes ügyet szolgálok. A kormányok nem törődnek a magyar folyókkal, és ez katasztrófához vezet. Öt éven belül Budapestet elönti az ár, és egy nyár estén 6000 ember fog meghalni. Erre kell figyelmeztetnem az embereket.

Turbina! Turbina a víz turbina!
Elavult! Elavult! A haszna közel nulla.
Szlovák! Szlovák! Korszerűt unván,
Magyarnak! Magyarnak! Hasznába rúgván.

A férfi nyakában tábla, kezében szórólapok. A táblán felírat: "A kutya maradt, csak a lánc új. SZDSZ-MSZP árvíz, Buta-Pestre jön az estén, nyár estén."

A fiatal rendőr felveszi a férfi adatait, lejegyzeteli a tábla szövegét, érdeklődik, mi van a szórólapon. - Elnézést uram, de nem biztos, hogy szabályos, amit itt csinál.

Ezután a férfi elkéri a rendőr igazolványát, felírja nevét, számát.

Duna folyik energiát tojik,
Energia elfolyik Fideszre
Tojik! (A magyar nép is)

Kiderül, a szórólapon egy vers olvasható. A férfi büszkén magyarázza, hogy ő írta. - Elnézést, ön költő? - kockáztatom meg. - Az is, de inkább tudós vagyok. Maga nem ismer?

Bemutatkozik. - Én vagyok a magyar vízrendszerek legnagyobb tudósa. A költészetem is jórészt a magyar folyókról szól: 70 szamizdat verset írtam, 30 éves munkám van bennük.

A rendőr mosolyogva el, a költő mesél. - Egyszer beszéltem Csurkával, de egy roppant goromba ember. Számonkértem rajta, hogy hagyta lezülleszteni a folyószabályozást. Képzelje, erre kihívta a rendőröket, meg a mentőt. Hát ember az ilyen?

Újságírók gyomra,
Hazugság nem nyomja!
Ki újságot írja,
Hazudozást bírja!

A másik története szerint nemrég felolvasta egy pap az egyik versét Rockenbauer Zoltán jelenlétében. Mikor a pap a vers feléhez ért, istenkáromlást kiáltott, galacsinná gyűrte a papírlapot, majd megette. A vers arról szólt, hogy Szent István okozta a legnagyobb kárt a magyarságnak.

"Szent István" Magyar vagyon legfőbb osztója, fosztója,
Adta Papnak, de nem Magyar-nak Koppány vagyonát.
"Szent" csak a papnak, de nem Szent a magyarnak!
Osztó István, ki fosztó, a "magyar-áruló", ki vagyont
Osztó.

Egy nejlonzacskóból tucatnyi lapot vesz elő: a verseit. Közben valaki megkérdezi a férfit, milyen politikai erővel szimpatizál. - Szociáldemokrata vagyok, de hiába, mert ebben az országban nincsenek igazi szociáldemokrata politikusok.

(A "tudós" életművét tanulmányozva egyébként kiderül: kíméletlenül és következetesen bírálta a rendszerváltás utáni összes kormányt, már a megalakulás napján, tekintet nélkül személyekre, pártállásra. Az orbános versek margójára pár napja felkerült Medgyessy neve.)

Újságírók hada,
I-gaz-ságot nyala!
Pénzért im-átkozza!
Az újságírók hada!