Szilvia
5 °C
16 °C

Két utasszállító veszélyesen közel repült egymáshoz

2005.08.23. 17:50
Két külföldi utasszállító a megengedettnél közelebb repült egymáshoz a magyar légtérben augusztus 20-án. A légiforgalmi szakszervezet sérelmezi, hogy az ügyet el akarták hallgatni, a légügyi hatóság szerint viszont az illetékeseket tájékoztatták. Az esetet államigazgatási eljárás keretében vizsgálják.

Két külföldi utasszállító repülőgép veszélyesen közel repült egymáshoz a magyar légtérben augusztus 20-án; a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete szerint csak a szerencsén múlt, hogy nem történt katasztrófa - ezt maga a szakszervezet közölte az MTI-vel kedden.

A jugoszláv JAT légitársaság B737-es utasszállító repülőgépe és az Air France légitársaság A340-300-as gépe augusztus 20-án 12 óra 30 perc körül 10.300 méteres magasságon függőlegesen 60 méterre megközelítette egymást. A két gép egy irányba repült, és vízszintes elkülönítés gyakorlatilag nem volt köztük - áll a szakszervezet elnöke által aláírt közleményben.

Az arra illetékeseket tájékoztatták

Az MTI megkeresésére a Polgári Légügyi Hatóság szóvivője megerősítette a hírt. Bajkó Erika elmondta: a két gép a megengedett elkülönítési minimumnál közelebb került egymáshoz. A szakszervezet közleményében nehezményezi, hogy az illetékesek "elfelejtették" tájékoztatni a közvéleményt az esetről.

Bajkó Erika erre reagálva közölte: az esetet a Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat az előírásoknak megfelelően az arra illetékes szerveknek jelentette.

Államigazgatási eljárás keretében vizsgálódnak

Hozzátette: az esetet államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, és annak eredménye alapján vonják le a következtetéseket. A vizsgálat befejezésének várható időpontját azonban nem tudta megmondani. A szakszervezet közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy a légi irányításhoz használt műszaki berendezések alkalmatlansága, vagy a szektorkapacitás létszámhiányból adódó bővítése emberek százainak életét veszélyezteti, és a légiforgalmi irányítók pszichés terheit elfogadhatatlan szintre emeli.

A szakszervezet megjegyzését a hatóság szóvivője annak általános megfogalmazása miatt "felelőtlen hangulatkeltésnek" tartja. Amennyiben a szakszervezet elnökének ugyanis a fentiekkel kapcsolatban konkrét hiányosságokról, hibákról tudomása van, azt köteles jelenteni a légügyi hatóságnak - mondta Bajkó Erika.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?