Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Két utasszállító veszélyesen közel repült egymáshoz

2005.08.23. 17:50
Két külföldi utasszállító a megengedettnél közelebb repült egymáshoz a magyar légtérben augusztus 20-án. A légiforgalmi szakszervezet sérelmezi, hogy az ügyet el akarták hallgatni, a légügyi hatóság szerint viszont az illetékeseket tájékoztatták. Az esetet államigazgatási eljárás keretében vizsgálják.

Két külföldi utasszállító repülőgép veszélyesen közel repült egymáshoz a magyar légtérben augusztus 20-án; a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete szerint csak a szerencsén múlt, hogy nem történt katasztrófa - ezt maga a szakszervezet közölte az MTI-vel kedden.

A jugoszláv JAT légitársaság B737-es utasszállító repülőgépe és az Air France légitársaság A340-300-as gépe augusztus 20-án 12 óra 30 perc körül 10.300 méteres magasságon függőlegesen 60 méterre megközelítette egymást. A két gép egy irányba repült, és vízszintes elkülönítés gyakorlatilag nem volt köztük - áll a szakszervezet elnöke által aláírt közleményben.

Az arra illetékeseket tájékoztatták

Az MTI megkeresésére a Polgári Légügyi Hatóság szóvivője megerősítette a hírt. Bajkó Erika elmondta: a két gép a megengedett elkülönítési minimumnál közelebb került egymáshoz. A szakszervezet közleményében nehezményezi, hogy az illetékesek "elfelejtették" tájékoztatni a közvéleményt az esetről.

Bajkó Erika erre reagálva közölte: az esetet a Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat az előírásoknak megfelelően az arra illetékes szerveknek jelentette.

Államigazgatási eljárás keretében vizsgálódnak

Hozzátette: az esetet államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, és annak eredménye alapján vonják le a következtetéseket. A vizsgálat befejezésének várható időpontját azonban nem tudta megmondani. A szakszervezet közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy a légi irányításhoz használt műszaki berendezések alkalmatlansága, vagy a szektorkapacitás létszámhiányból adódó bővítése emberek százainak életét veszélyezteti, és a légiforgalmi irányítók pszichés terheit elfogadhatatlan szintre emeli.

A szakszervezet megjegyzését a hatóság szóvivője annak általános megfogalmazása miatt "felelőtlen hangulatkeltésnek" tartja. Amennyiben a szakszervezet elnökének ugyanis a fentiekkel kapcsolatban konkrét hiányosságokról, hibákról tudomása van, azt köteles jelenteni a légügyi hatóságnak - mondta Bajkó Erika.