Auguszta
-4 °C
2 °C

Gyerekeket támadtak meg az óriásdaganatok

2005.12.15. 16:38
Tízórás műtéttel távolítottak el egy hatalmas daganatot szingapúri sebészek egy 13 éves indonéz kisfiúból. A pajzsmirigy-tumor a fiú nyakára és mellére terjedt ki, a daganat átmérője húsz centiméter volt, vagyis csaknem akkora, mint egy felnőtt ember feje. Az USA-ban kosárlabda méretű hétkilós daganatot távolítottak el egy hasonló korú kislány fejéből. Sokkoló képek.

Két kilogrammos daganatot távolítottak el egy 13 éves indonéz fiúból november 28-án Szingapúrban, jelentette be szerdán egy helyi sebészcsoport. A pajzsmirigy-tumor a fiú nyakára és mellére terjedt ki, a daganat átmérője húsz centiméter volt, vagyis csaknem akkora, mint egy felnőtt ember feje, jelentette az AFP hírügynökség.


Lukas Wahangara

Lukas Wahangara, a 13 éves páciens, jól bírta a tízórás operációt, állapota jó, sőt szerda óta ismét tud beszélni, ami addig a hatalmas daganat miatt nem ment neki, tájékoztattta a sajtót a hatfős sebészcsoport egyik tagja. A műtét több mint húszezer szingapúri dollárba (2,5 millió forintba) került, a beavatkozás költségeit teljes egészében adományokból fedezték.

A műtétről nyilatkozó orvos egy indonéziai segélyakció alkalmával ismerte meg a fiút, aki korához képest igen kis termetű volt, és egy rosszul felszerelt kórház előtt állt, reménykedve valamiféle segítségben. A hatalmas daganat miatt alvási és légzési problémái voltak, egy idő óta már beszélni sem tudott. A sikeres szingapúri műtét után a jövő héten hazatérhet Indonéziába.

Burjánzó sejtcsomó

Szerdán egy haitin született kislányt is megműtöttek az Egyesült Államokban, a 14 éves Marlie Casseus arcát egy hét kilogrammos daganat torzította el borzalmasan, adta hírül az Associated Press hírügynökség. A kosárlabda nagyságú tumor eltávolítása 16 órát vett igénybe és még több műtét vár a kislányra ezen kívül, hogy helyreállítsák a deformált arccsontokat.


Marlie Casseus a műtét előtt és röntgenkép a tumorról

A miamiban lévő Holtz gyermekkórházba egy segélyszervezet segítségével került a gyermek, akinek a hatalmasra dagadt burjánzó sejtcsomó miatt már légzési nehézségei voltak és ha nem avatkoztak volna be idejében, akkor meg is vakulhatott volna. A műtétek százezer dollárra rúgó költségeit adományokból fedezik, többek között Kínában, Angliában és Svédországban is gyűjtöttek az operációra, az orvosok munkaidejüket ajánlották fel segítségként.

Casseus egy igen ritka, nem örökletes rákbetegségben szenved, ami a csontokat támadja meg. Világszerte körülbelül 150 ezer ember szenved ettől a kórtól, de csak három százalékuk kerül ennyire súlyos állapotba.