Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatszázezer embert telepítettek ki Kínában

2002.08.24. 17:21
Hatszázezer embert kitelepítettek, további 13 millió embert fenyeget közvetlenül a Tungting-tó áradása Kína középső részén. Az egyik tóparti várost négy méter magas víz borítja, a gátakon 850 ezren dolgoznak. A mostani áradást sokkalta veszélyesebbnek tartják, mint a négyezer ember halálát okozó 1998-as árvíz.
Hatszázezer embert telepítettek ki a Tungting-tó környékének, a megáradt tó árvízvédelmi töltésein 850 ezer ember dolgozik. A tó áradása milliókat fenyeget. A tó legutóbbi nagy árvízekor 4000 ember vesztette életét 1998-ban. A hatóságok szerint a mostani áradás sokkal veszélyesebb, ezért Hunan tartomány egészében vészhelyzetet hirdettek ki.

Négyméteres víz borítja a várost

A luxemburgnyi nagyságú tó a Jangce folyó víztározója, normálisan a folyó nyári áradásának vizét gyűjti össze, megakadályozva az áradást az alsóbb szakaszokon. A tó vízszintje az elmúlt 24 órában fél métert emelkedett, és már el is árasztotta a part menti Jujang városát. A víz az épületek második emeletéig ér - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Amennyiben a gátak átszakadnak, hétmillió ember evakuálására kerülhet sor a közeli Vuhan városából - írja a BBC egy kínai napilapra hivatkozva.

Tizenhárom millió ember veszélyben

Az árvíz Hunan fővárosát, a hatmilliós Csangsát is fenyegeti. A Jangce és a Tungtin 1998-as áradása után a kínai kormány nagyléptékű árvízvédelmi programba kezdett az árvíz veszélyeztette területeken, nem lehet azonban tudni, elégségesek voltak-e az intézkedések. A helyi hatóságok szerint a tó vízszintje vasárnapig emelkedhet. A nyári esőzések okozta árvizek több, mint kilencszáz emberéletet követeltek 2002-ben.