Mátyás
-6 °C
1 °C

Drogfolyosót találtak az amerikai-mexikói határ alatt

2006.01.27. 16:03
Minden idők legnagyobb és legjobban megépített földalatti alagútját találták meg az amerikai hatóságok. A titkos átjárót mexikói drogkartellek használták kábítószer csempészésére.

Az alagút betonból épült, megoldották a világítását és a szellőzését is. A mexikói hatóságok szerint hossza egy kilométer, míg az amerikaiak azt állítják, hogy csak 727 méteres. Szélessége másfél méter. A folyosó egyik vége a mexikói határ mentén, Tijuana város egy raktárépülete alatt van elrejtve, és egészen a San Diego közelében fekvő Otay városáig tart, írja az AFP.

A titkos átjárót meglepően mélyen, 26 méterrel a föld alatt alakították ki, egészen pontosan a legszigorúbban őrzött terület alatt. 2001. szeptember 11. óta további 21 alagutat találtak amerikai felségterületen, jelentették amerikai források.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a legnagyobb alagút, amit a dél-nyugati határon valaha találtunk” – mondta Michael Unzueta, az Egyesült Államok Bevándorlási és Vám Rendészetének különleges ügynöke.

A titkos folyosót az amerikai határőrök szerda éjjel vették észre járőrözés közben. A tippet bizalmasan kapták a mexikói hatóságoktól.

Az átjáróban két tonna marihuánára bukkantak a helyszínre érkező hatóságok. Amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy az alagutat csempészek vagy akár terroristák is használhatták, hogy megkerüljék a határellenőrzést.

A mexikói rendőrség Tijuana raktárépületében egy majdnem két méterszer négy méteres betonaknát talált, benne egy létrával, aminek segítségével kényelmesen le lehet mászni az alagútba. Szakértők szerint az építmény egy mexikói drogkartell műve lehet, erre utal a szakszerű megoldás. A kartellek az elmúlt 15 évben több millió dollárt költöttek arra, hogy alternatív útvonalakat találjanak az amerikai piac ellátására.