Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Öngyújtók voltak a gyerekszobában

2008.04.15. 13:42
Feltehetőleg az anyát teszik felelőssé azért, hogy hétfőn három gyermek életét vesztette a Veszprém megyei Tüskeváron egy lakástűzben. A nő magára hagyta gyermekeit, a szobában öngyújtók is voltak, így keletkezhetett a tűz, aminek füstje a három gyermek halálát okozta.

Büntetőeljárást indított a rendőség a gyermekeit magára hagyó tüskevári anya ellen; a hétfő esti lakástűzben három gyermekét elvesztő asszony szabadlábon védekezhet, mondta Zanati Gyula százados, az ügyet vizsgáló nyomozó kedden. Az anyát a rendőrség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményével gyanúsítja, tette hozzá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozója.

Az anya mély depresszióba esett (hétfőn este erős nyugtató injekciókat kapott), és a tragédiát követően csak több órával tudták kihallgatni, orvosi felügyelet mellett. Elmondása szerint a három gyermek közül kettő aludt, amikor csupán néhány percre átszaladt a szomszédba hétfőn estefelé, és a visszatértekor azt látta, hogy nagy füst árad ki a gyerekek szobájából.

Az anya mindhárom - ájultnak látszó - gyermekét az utcára vitte, és az odarohanó emberekkel együtt igyekeztek őket életre kelteni. A mentők is gyorsan a helyszínre érkeztek, ám a négyéves fiút, a hároméves kislányt és az egyéves kisfiút már nem lehetett megmenteni, mindhárman életüket vesztették a füstben.

Az alkalmi munkákat vállaló férj ellen nem folytat eljárást a rendőrség, ő ugyanis a tragédia idején Ajkán dolgozott. A férfit - aki szintén erős nyugtató injekciót kapott - a rendőrség vitte haza hétfőn este a tüskevári lakásukra.

A helyszíni szemle során a gyerekszobában - ahol a függöny, a tollpárna és a pelenka gyulladt meg - két öngyújtót találtak a rendőrök.

A szülőknek az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni, mondta Molnár Levente, Tüskevár polgármestere. A család igen szerény, sőt "kimondottan szegény" körülmények közt élt, de semmilyen probléma nem volt velük, februárban költöztek Ajkáról Tüskevárra és igyekeztek beilleszkedni a település közösségébe.

A gyászoló szülőkkel a polgármester még nem tudott beszélni, pedig az önkormányzat gyorssegélyt kíván kiutalni a családnak, és a temetési költségeket is vállalják. Gondot okoz azonban, hogy a család tulajdonképpen nem tüskevári: hiába szólították fel már többször is őket, hogy jelentkezzenek be állandó vagy legalább ideiglenes tartózkodásra a településre, a válaszuk mindig az volt, hogy nincs pénzük Ajkára utazni a papírmunka intézésére. Mindennek ellenére az önkormányzat igyekszik megtalálni a törvényes módját annak, hogy a tragédiát szenvedetteken segíteni tudjon, hangsúlyozta a polgármester.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?