Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Túszejtés egy német iskolában

2002.10.18. 21:31
Egy feltehetően fegyverrel felszerelkezett fiatal pénteken délután több tanulót és egy tanárt kerített hatalmába a dél-németországi Waiblingen egyik iskolájában. Az esti órákban közülük két tanulót szabadon engedett, s nem kért cserébe semmit.
A rendőrség először azt közölte, hogy négy tanulót és egy tanárnőt tart fogva az elkövető, majd azt, hogy a tanárnőt futni hagyta. Egyesek feltételezik, hogy az iskola egyik kicsapott, bosszúszomjas tanulóját kell keresni a tettesben.

A félőseknek felajánlotta a távozást

Szemtanúk a Radio Energy helyi rádióadóval azt közölték, hogy a "nagyon-nagyon fiatal" elkövetőnél fegyver és lőszer is van. A rendőrség szerint a tettes a második emeleti számítógépes teremben sáncolta el magát, s először egy egész osztályt kerített hatalmába, de a tanulók többségét elengedte.

Az egyik szabadon engedett leánytanuló a Hit-Radio Antenne 1 rádióállomásnak a következőképpen számolt be a történtekről: a fiatalember 15 óra tájban lépett be a számítógépes terembe, s azt kérdezte a tanárnőtől, hogy internetezhet-e. Ezután kinyitotta a kabátját, fegyvert vett elő, s megfenyegette az osztályt. Később a "félőseknek" felajánlotta a távozást. Négyen vállalták a maradást.

Két túszt elengedett

A fiatalember állítólag mobiltelefonon jelentkezett a rendőrségnél, egymillió eurót kért és járművet, amin elmenekülhet. Az esti órákban azt jelentették Waiblingenből, hogy rendőrségi emberek merészkedtek az iskolaépületbe, amely köré kordont vontak.

Az esti órákban közülük két tanulót szabadon engedett, s nem kért cserébe semmit. Meg nem erősített hírek szerint az iskolából kicsapott, később őrző-védő szolgálatoknál szerencsét próbáló, fegyverrel felszerelkezett volt növendék követte el a túszejtést.

Békésen ért véget pénteken késő este a fiatalember túszejtő akciója: utolsó két túszát is elengedte, leadta fegyverét, és megadta magát a rendőröknek. A túszejtő tettét valószínűleg a feltűnéskeltés vágya motiválta. Mint kiderült, az iskolából nem kicsapták, hanem elköltözés után máshova íratták be. Amikor mobiltelefonon először bejelentkezett a rendőröknél, egymillió eurót kért, és egy autót a meneküléshez.

Áprilisban Erfurtban egy 19 éves ámokfutó vérfürdot rendezett egykori iskolájában: 16 embert lelőtt, majd magával is végzett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!