Gusztáv
3 °C
7 °C

Jogosan lőttek a rendőrök a Széna téri OTP-ben

2007.10.04. 10:52
Jogosan használták fegyverüket a rendőrök a májusi, Széna téri túszejtésnél, még ha emiatt túszok is megsérültek, állapította meg a Fővárosi Főügyészség. A hatóság ezzel elutasította a civil sérültek által beadott panaszt.

Az ügyészség szerint igenis közvetlen veszélyhelyzet volt május 4-én a Széna téri OTP-s túszejtésnél, ami miatt a rendőröknek használniuk kellett a fegyverüket. A rendőrök nem szegtek semmilyen, a foglalkozásukhoz tartozó szabályt sem az aktív magatartásukban, sem mulasztás-szerűen, állapította meg a Fővárosi Főügyészség. A nyomozóhatóság így a rendőri eljárás felülvizsgálatakor újból a korábbi megállapításokra jutott.

A sérültek védője azt szerette volna elérni, hogy a Fővárosi Főügyészség vizsgáltassa újra a Nyomozó Ügyészséggel a rendőrök fegyverhasználatát a májusi Széna téri OTP-túszejtésben.

Szerintük ugyanis nem állt fenn olyan közvetlen veszély, ami miatt fegyvert kellett volna használniuk a rendőröknek és nem is voltak meg a feltételei annak, hogy a fegyvert úgy használják, hogy ne sérüljenek meg ártatlanok.

Magyar György, a sérültek ügyvédje korábban a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: hogy az általa készíttetett szakvélemény szerint a rendőrség nem tett meg mindent az ügyféltérben tartózkodók biztonsága érdekében.

A sérültek és a rendőrség, illetve az OTP Bank között közben kártalanítási tárgyalások is zajlanak. Ez független a rendőri fellépés szakmai vizsgálatától.

A budai Széna téri bankfiókba május 4-én, délután lépett be egy támadó, aki ki akarta rabolni a pénzintézetet. Miután azonban a rendőrök - rövid idő alatt - megérkeztek a rabló túszul ejtett három ügyfelet, ötmillió forintot követelt és azt, hogy szabadon elmehessen. A túszejtés végül a kommandósok rohamával ért véget: a támadót hat lövéssel megölték, eközben azonban megsérült a túszul ejtett férfi és az egyik nő is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!