Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogosan lőttek a rendőrök a Széna téri OTP-ben

2007.10.04. 10:52
Jogosan használták fegyverüket a rendőrök a májusi, Széna téri túszejtésnél, még ha emiatt túszok is megsérültek, állapította meg a Fővárosi Főügyészség. A hatóság ezzel elutasította a civil sérültek által beadott panaszt.

Az ügyészség szerint igenis közvetlen veszélyhelyzet volt május 4-én a Széna téri OTP-s túszejtésnél, ami miatt a rendőröknek használniuk kellett a fegyverüket. A rendőrök nem szegtek semmilyen, a foglalkozásukhoz tartozó szabályt sem az aktív magatartásukban, sem mulasztás-szerűen, állapította meg a Fővárosi Főügyészség. A nyomozóhatóság így a rendőri eljárás felülvizsgálatakor újból a korábbi megállapításokra jutott.

A sérültek védője azt szerette volna elérni, hogy a Fővárosi Főügyészség vizsgáltassa újra a Nyomozó Ügyészséggel a rendőrök fegyverhasználatát a májusi Széna téri OTP-túszejtésben.

Szerintük ugyanis nem állt fenn olyan közvetlen veszély, ami miatt fegyvert kellett volna használniuk a rendőröknek és nem is voltak meg a feltételei annak, hogy a fegyvert úgy használják, hogy ne sérüljenek meg ártatlanok.

Magyar György, a sérültek ügyvédje korábban a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: hogy az általa készíttetett szakvélemény szerint a rendőrség nem tett meg mindent az ügyféltérben tartózkodók biztonsága érdekében.

A sérültek és a rendőrség, illetve az OTP Bank között közben kártalanítási tárgyalások is zajlanak. Ez független a rendőri fellépés szakmai vizsgálatától.

A budai Széna téri bankfiókba május 4-én, délután lépett be egy támadó, aki ki akarta rabolni a pénzintézetet. Miután azonban a rendőrök - rövid idő alatt - megérkeztek a rabló túszul ejtett három ügyfelet, ötmillió forintot követelt és azt, hogy szabadon elmehessen. A túszejtés végül a kommandósok rohamával ért véget: a támadót hat lövéssel megölték, eközben azonban megsérült a túszul ejtett férfi és az egyik nő is.