Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Feldühödött utasok ejtettek túszul egy pilótát

2004.08.09. 14:53
Több ghánai utas is a reptéren rekedt, miután a helyi légitársaság gépeit kitiltották az Egyesült Államokból, és korábban vásárolt érvényes jegyükkel sem utazhattak el. A napok óta egy helyben rostokoló utasok mérgükben túszul ejtettek egy pilótát.
A pilótán töltötték ki dühüket Ghánában a központi repülőtéren rekedt utasok, akiknek elfogyott a türelmük a folyamatosan késő gépekre várva. A napok óta egy helyben rostokoló utasok vasárnap megállították és túszul ejtették a Ghana Airways egyik pilótáját, aki épp az egyik gépre akart felszállni.

Az Egyesült Államokból kitiltott társaság alkalmazottját csak hosszas tárgyalások után engedték el a felbőszült utasok. A rendőrség szokatlanul megértőnek bizonyult, az AFP hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő szerint az utasok tettükkel "csupán frusztrációjuknak adtak hangot". Kofi Boaliye elmondta, hogy két túszejtőt vettek őrizetbe, de rövid meghallgatásuk után őket is szabadon engedték.

A ghánai média a túszügy megoldódása után arról számolt be, hogy John Kuffour, az ország elnöke rendkívüli tanácskozásra hívta össze a légitársaság vezetőit és a rendőrséget. A társaságot még júliusban tiltották ki az Egyesült Államokból, miután egy vizsgálat kiderítette, hogy lejárt műszakijú gépekkel szállították az utasokat.

A reptéren rekedt utasok közül sokan még e tiltás előtt vásárolták jegyeiket, korábban hetente négy járattal is eljuthattak volna az Egyesült Államokba. A bajba került légitársaság most megpróbál egy kölcsöngépet szerezni, hogy célba juttassa az Európába és az Egyesült Államokba tartó utasokat.