Ágnes
-1 °C
2 °C

Három rab túszul akarta ejteni a szegedi Csillag parancsnokát?

2004.08.25. 11:30
A Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság a Szegedi Fegyház és Börtön feljelentése alapján indított büntetőeljárást terrorcselekmény előkészülete miatt. A Délmagyarország információi szerint a "balástyai rém" két társával túszul akarta ejteni a Szegedi Börtön és Fegyház parancsnokát, akinek elengedéséért szabad elvonulást követeltek volna.
Az előzetes letartóztatásban lévő balástyai sorozatgyilkos, egy szigetszentmiklósi bérgyilkos és a szintén előzetesben ülő Nógrádi Ádám foglyul akarta ejteni Csapó Józsefet, a szegedi börtön parancsnokát, akinek elengedéséért szabad elvonulást követeltek volna - írja a Délmagyarország szerdai cikkében.

"Terrorcselekmény előkészülete"

"A Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság a Szegedi Fegyház és Börtön feljelentése alapján indított büntetőeljárást a napokban" - mondta el az Index érdeklődésére Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtóreferense. A megyei rendőrség csoportosan elkövetett terrorcselekmény előkészülete miatt nyomoz, de hogy pontosan mióta és kik ellen, arról nem adtak tájékoztatást. A "terrorcselekmény" kategóriájába a túszejtés is beletartozik, aminek előkészületét is bünteti a törvény.

A szegedi Csillag sajtóosztályán nem kívánták megerősíteni a Délmagyarország információit arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő nyomozásról van szó, és amíg nincs eredménye a vizsgálatnak, addig a börtön nem nyilatkozhat, másfelől az ügyről a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága hivatott információkat nyújtani. Azonban a BVOP illetékese is csupán annyit kívánt megerősíteni, hogy folyik a nyomozás, de további részleteket - például, hogy miképp szerveződött a túszejtő terv, hogyan buktak le végül a szökésre készülő rabok - az eljárás befejeződéséig nem kíván a BVOP közzétenni.

Egyikük meggondolta magát

A Délmagyarország információi szerint Szabó Zoltán, a "balástyai rém", negyedmagával készült a Szegedi Börtön és Fegyház parancsnoka, Csapó József túszul ejtésére, de végül az egyik rab meggondolta magát, így csak hárman tettek előkészületeket a Büntetőtörvénykönyv passzusai szerint terrorcselekménynek számító akcióra. Szabó egyik társa a szegei lap szerint egy szigetszentmiklósi bérgyilkos, a másik az "olajtanú" Nógrádi Zsolt testvére, Nógrádi Ádám, akit apja megölésével vádolnak.

A Délmagyarország úgy értesült, hogy a három rab cellájának átkutatásakor egy hetven centiméteres vasrudat találtak egy felmosó műanyag rúdjában, illetve előkerült egy kötél és egy kés is.

A balástyai sorozatgyilkos jelenleg előzetes letartóztatásban van, büntetőpere másodfokon szeptember tizedikén a táblabíróságon folytatódik, miután a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú, életfogytig tartó fegyházbüntetést kiszabó ítélete ellen a vádlott fellebbezett. Nógrádi Ádám szintén előzetes letartóztatásban van, őt az első fokon eljáró Pest Megyei Bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte, de a fellebbezések miatt ez az ítélet sem jogerős. Nógrádi ügye a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, a másodfokú tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.