Árpád
-2 °C
4 °C

Újabb tanárbántalmazás Budapesten

2008.03.29. 11:51
Derce Tamás, Újpest polgármestere kitiltott egy 15 éves diákot a kerületi iskolákból, mert a fiú néhány hete bántalmazta tanárát. Döntését azzal indokolta, hogy a diák társai lelki kiegyensúlyozottságát is fenyegeti.

Újabb budapesti tanárbántalmazásra derült fény: a Népszabadság szombati cikke szerint Újpest polgármestere, Derce Tamás valamennyi kerületi önkormányzati iskolából kitiltott egy diákot, aki néhány hete bántalmazta tanárát.

A lap úgy tudja, a 15 éves tanulót a rendőrök bilincsben vezették el az iskolából. A közigazgatási hivatal vezetője szerint ugyanakkor a polgármester nem adhatott volna utasítást arra, hogy a diákot az önkormányzati fenntartási tanintézetek igazgatói nem vehetik át.

Derce Tamás viszont a lapnak nyilatkozva azzal érvelt, az önkormányzat feladata, hogy biztosítsa a tanítás zavartalanságát. "Márpedig az, aki bántja a tanárát, társai lelki kiegyensúlyozottságát is fenyegeti" - tette hozzá.

A múlt héten jelent meg az interneten egy felvétel arról, hogy egy józsefvárosi iskolában egy diák megrúgta, majd tarkón ütötte egyik tanárát. A diák ellen fegyelmi eljárás indult, a pedagógus pedig távozott az intézményből. Az eset megítélése azonban még mindig megosztja a szakembereket; vannak, akik a diákot, és vannak, akik a nem elég erélyes tanárt teszik felelőssé a történtekért.

Az Erdélyi utcai iskola, ahol az eset történt, Budapest egyik leglepusztultabb területén áll. Csécsei Béla polgármester 2005 őszén jelentette be, hogy egy, a fővárossal közös szociális rehabilitációs program kezdődik a józsefvárosi Magdolna-negyedben.

A Magdolna-negyed szociális rehabilitációját akkor egyebek mellett a helyi általános iskola vonzóvá tételével képzelték el a programot előkészítő szakemberek, akik akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az oktatási intézménybe szinte csak a hátrányos helyzetű és szegény családok gyerekei járnak. Egyikük az intézmény spontán etnikai és szociális elkülönítettségére példaként említette, hogy az ide járó iskolások 95 százaléka roma, miközben a már viszonylag jobb módú cigány családok is inkább távolabbi iskolába íratják a gyereküket.

Néhány nappal a józsefvárosi iskolában történtek napvilágra kerülése után egy kaposvári szakiskolából érkezett az a hír, hogy egy 17 éves diáklány egyik tanárát durván becsmérelte, egy másik pedagógusát leköpte, a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke még a józsefvárosi eset nyilvánosságra kerülése után a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordult. Az egyik pedagógus szakszervezet azt közölte, tarthatatlannak tartják, hogy az iskolákban munkájukat végző pedagógusokat egyre gyakrabban és egyre súlyosabb atrocitások érik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?