Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Újabb tanárbántalmazás Budapesten

2008.03.29. 11:51
Derce Tamás, Újpest polgármestere kitiltott egy 15 éves diákot a kerületi iskolákból, mert a fiú néhány hete bántalmazta tanárát. Döntését azzal indokolta, hogy a diák társai lelki kiegyensúlyozottságát is fenyegeti.

Újabb budapesti tanárbántalmazásra derült fény: a Népszabadság szombati cikke szerint Újpest polgármestere, Derce Tamás valamennyi kerületi önkormányzati iskolából kitiltott egy diákot, aki néhány hete bántalmazta tanárát.

A lap úgy tudja, a 15 éves tanulót a rendőrök bilincsben vezették el az iskolából. A közigazgatási hivatal vezetője szerint ugyanakkor a polgármester nem adhatott volna utasítást arra, hogy a diákot az önkormányzati fenntartási tanintézetek igazgatói nem vehetik át.

Derce Tamás viszont a lapnak nyilatkozva azzal érvelt, az önkormányzat feladata, hogy biztosítsa a tanítás zavartalanságát. "Márpedig az, aki bántja a tanárát, társai lelki kiegyensúlyozottságát is fenyegeti" - tette hozzá.

A múlt héten jelent meg az interneten egy felvétel arról, hogy egy józsefvárosi iskolában egy diák megrúgta, majd tarkón ütötte egyik tanárát. A diák ellen fegyelmi eljárás indult, a pedagógus pedig távozott az intézményből. Az eset megítélése azonban még mindig megosztja a szakembereket; vannak, akik a diákot, és vannak, akik a nem elég erélyes tanárt teszik felelőssé a történtekért.

Az Erdélyi utcai iskola, ahol az eset történt, Budapest egyik leglepusztultabb területén áll. Csécsei Béla polgármester 2005 őszén jelentette be, hogy egy, a fővárossal közös szociális rehabilitációs program kezdődik a józsefvárosi Magdolna-negyedben.

A Magdolna-negyed szociális rehabilitációját akkor egyebek mellett a helyi általános iskola vonzóvá tételével képzelték el a programot előkészítő szakemberek, akik akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az oktatási intézménybe szinte csak a hátrányos helyzetű és szegény családok gyerekei járnak. Egyikük az intézmény spontán etnikai és szociális elkülönítettségére példaként említette, hogy az ide járó iskolások 95 százaléka roma, miközben a már viszonylag jobb módú cigány családok is inkább távolabbi iskolába íratják a gyereküket.

Néhány nappal a józsefvárosi iskolában történtek napvilágra kerülése után egy kaposvári szakiskolából érkezett az a hír, hogy egy 17 éves diáklány egyik tanárát durván becsmérelte, egy másik pedagógusát leköpte, a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke még a józsefvárosi eset nyilvánosságra kerülése után a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordult. Az egyik pedagógus szakszervezet azt közölte, tarthatatlannak tartják, hogy az iskolákban munkájukat végző pedagógusokat egyre gyakrabban és egyre súlyosabb atrocitások érik.