Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Négyen vesztették életüket az ausztráliai erdőtüzekben

2003.01.19. 10:46
Immár négy halálos áldozata van az Ausztrália déli részén pusztító erdő- és bozóttüzeknek. A legutóbbi halottat a szövetségi főváros, Canberra Duffy nevű negyedében találták meg.
A tűzben mintegy 240-en megsebesültek - többségük égési sérülések és füstmérgezés miatt szorul kórházi kezelésre -, több mint 400 ház, lakóépület, iskola, kórház pusztult el.

Több százmilliós kár

Canberra főminisztere szerint az anyagi kár több százmillió dollárra tehető. Évek óta az idei a legsúlyosabb tűzvész, amely a déli félteke száraz évszakában Ausztráliában pusztít. A katasztrófa hírére a helyszínre érkezett szabadságát megszakítva John Howard ausztrál miniszterelnök is.

Több ezer evakuált

Szombaton több ezer embert kellett evakuálni Canberra elővárosaiból, miután a környéken dúló bozóttűz lakott területekre is átterjedt. A híradások szerint a szárazság és erős szél miatt kialakult bozóttüzek a hatóságok becslései szerint rövid idő alatt közel száz lakóházat pusztítottak el. A helyi rádióadók szerint több mint harminc canberrai elővárost fenyeget a futótűz. A becslések szerint mintegy nyolcvanezer hektárnyi lángoló bozót oltásán legalább ezer tűzoltó dolgozik.