Klaudia
-3 °C
3 °C

Húsz halott a párizsi hoteltűzben

2005.04.15. 12:26
Pénteken hajnalban tűz ütött ki a Párizs belvárosában, a Paris-Opéra szinte teljesen kiégett. Az oltás 250 ember és 57 tűzoltóautó bevonásával egy órán át tartott. A szállodatűzben húsz ember meghalt, hatvan megsérült.
A legfrissebb hírek szerint legalább húsz ember meghalt, csaknem hatvan pedig megsérült a péntekre virradó éjszakán egy párizsi szállodatűzben. Tíz gyerek is van a halálos áldozatok között, jeleti az AFP.

Az áldozatok francia, szenegáli, portugál, elefántcsontparti, amerikai, ukrán és tunéziai állampolgárok. 76 bejelentett lakója volt a hatemeletes belvárosi szállóépületnek, főként afrikai bevándorlók. Több család tartós lakhelyül használta az egycsillagos szállodát.


Klikk a képre!
A tűz álmukból riasztotta fel az embereket. A kórházban ápoltak egy része füstmérgezést szenvedett, mások súlyos zúzott sérüléseket szereztek, mert a tűz elől menekülve kiugrottak az emeleti ablakokon. A hatóságok hevenyészett elsősegélynyújtó helyet létesítettek a helyszín közelében. Nőhet még a halálos áldozatok száma, hiszen a sérültek közül többnek súlyos az állapota.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre: 250 ember és 57 tűzoltóautó vett részt az oltásban. Több mint egy órán át tartott a küzdelem a lángokkal. A tűz teljesen kiégette a Paris-Opéra nevű szálloda belsejét.

A francia média azt jelentette rendőrségi forrásra hivatkozva, hogy minden bizonnyal véletlen szerencsétlenség történt; az első vizsgálat során legalább is nem találták szándékos gyújtogatás jelét. A konkrét ok azonban továbbra is ismeretlen.

A francia vöröskereszt szerint ez volt az utóbbi húsz év egyik legpusztítóbb tűzvésze Párizsban. Jacques Chirac francia elnök megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. "Ez a tűzvész az egyik legfájdalmasabb katasztrófa, amely gyászba döntötte egész Párizst" - áll az Élysée-palota által kiadott nyilatkozatában.