Piroska
3 °C
3 °C

Négymillióért gyújtotta a családra a lakást

2002.06.07. 13:28
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki még tavaly nyáron elszámolási vita miatt felgyújtott egy budapesti lakást. A tűzben egy férfi és két kisgyermek meghalt. A román állampolgárságú férfit előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják.
A nyomozás adatai szerint egy kölcsönügylet állt annak a bűncselekménynek a hátterében, amely tavaly augusztusban történt, amikor a fővárosban kigyulladt egy kilencedik emeleti panellakás. A tűzben életét vesztette egy felnőtt, és két kisgyermek.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján Petőfi Attila alezredes beszámolt arról is, hogy az ügyben a román állampolgárságú Sz. Zoltánt előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, míg a 31 éves K. Zsoltot bűnsegédséggel gyanúsítják.

A több ember életét követelő tűz tavaly augusztus 15-én hajnali fél hat körül keletkezett a XIX. kerület Kosárfonó utca egyik paneltömbjének kilencedik emeleti lakásában. A tűzben életét vesztette az ott lakó házaspár két gyermeke és egy akkor náluk megszálló ismerősük.

Először balesetnek gondolták

Fotó.: lánglovagok.hu
A nem végleges akkori szakvélemény szerint elektromos meghibásodás okozta a tüzet, azonban a későbbi szakértői vizsgálat megállapította, hogy ismeretlen tettes benzint locsolt szét a lakás előtt, majd azt meggyújtotta.

Petőfi Attila beszámolt arról is, hogy a családfő különböző vállalkozásokkal foglalkozott, de lefogoytt a pénze, ezért több személytől is pár millió forintos kölcsönt kért. A nyomozók az eljárás során feltérképezték azon személyek körét, akiknek indítéka lehetett a bűncselekmény elkövetésére.

Négymilliót nem tudott visszafizetni a családfő

A családfő a rendőrségen megemlítette azt is, hogy négymillió forintot kapott kölcsön Sz. Zoltántól, de azt nem tudta időben visszaadni. Sz. Zoltánt a nyomozás ideje alatt utasították ki Olaszországból és szállították vissza Magyarországra. A férfi tagadta, hogy bárkinek is kölcsönt adott volna, de miután szembesítették a családfővel, beismerő vallomást tett.

A rendőrségen elmondta, hogy összegyűjtött pénzét kölcsönözte a vállalkozónak, de a visszafizetés bizonytalansága miatt az akkor egy albérletben vele lakó K. Zsolthoz fordult tanácsért. Először azt találták ki, hogy ráijesztenek a férfira egy névtelen levéllel, végül azonban abban maradtak: felgyújtják lakásának ajtaját. Sz. Zoltán a bűncselekmény előtt két nappal terepszemlét tartott a lakásnál, majd augusztus 15-én egy harmadik személlyel, a helyszínre fuvaroztatták magukat. A lakáshoz Sz. Zoltán egyedül ment fel, társa addig a lépcsőfordulóban várta őt. A benzint az ajtóra és a lábtörlőre locsolta, majd becsurgatta a lakásba és meggyújtotta.

Az alvó kisgyerekeket már nem tudták kimenteni

Fotó.: lánglovagok.hu
A tűz gyorsan terjedt a lakásban, az apa a gyermekszobában alvó hároméves lányát és négyéves fiát már nem tudta kimenteni, s nem tudott segíteni az akkor náluk tartózkodó barátján sem. A családfő feleségével és egyéves gyermekével az erkélyen keresztül a szomszédokhoz menekült, akik azonnal elkezdték oltani a tüzet.

A bíróság Sz. Zoltán előzetes letartóztatását május 24-én rendelte el, míg K. Zsolt különböző bűncselekmények miatt jogerős büntetését tölti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!