Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négymillióért gyújtotta a családra a lakást

2002.06.07. 13:28
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki még tavaly nyáron elszámolási vita miatt felgyújtott egy budapesti lakást. A tűzben egy férfi és két kisgyermek meghalt. A román állampolgárságú férfit előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják.
A nyomozás adatai szerint egy kölcsönügylet állt annak a bűncselekménynek a hátterében, amely tavaly augusztusban történt, amikor a fővárosban kigyulladt egy kilencedik emeleti panellakás. A tűzben életét vesztette egy felnőtt, és két kisgyermek.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján Petőfi Attila alezredes beszámolt arról is, hogy az ügyben a román állampolgárságú Sz. Zoltánt előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, míg a 31 éves K. Zsoltot bűnsegédséggel gyanúsítják.

A több ember életét követelő tűz tavaly augusztus 15-én hajnali fél hat körül keletkezett a XIX. kerület Kosárfonó utca egyik paneltömbjének kilencedik emeleti lakásában. A tűzben életét vesztette az ott lakó házaspár két gyermeke és egy akkor náluk megszálló ismerősük.

Először balesetnek gondolták

Fotó.: lánglovagok.hu
A nem végleges akkori szakvélemény szerint elektromos meghibásodás okozta a tüzet, azonban a későbbi szakértői vizsgálat megállapította, hogy ismeretlen tettes benzint locsolt szét a lakás előtt, majd azt meggyújtotta.

Petőfi Attila beszámolt arról is, hogy a családfő különböző vállalkozásokkal foglalkozott, de lefogoytt a pénze, ezért több személytől is pár millió forintos kölcsönt kért. A nyomozók az eljárás során feltérképezték azon személyek körét, akiknek indítéka lehetett a bűncselekmény elkövetésére.

Négymilliót nem tudott visszafizetni a családfő

A családfő a rendőrségen megemlítette azt is, hogy négymillió forintot kapott kölcsön Sz. Zoltántól, de azt nem tudta időben visszaadni. Sz. Zoltánt a nyomozás ideje alatt utasították ki Olaszországból és szállították vissza Magyarországra. A férfi tagadta, hogy bárkinek is kölcsönt adott volna, de miután szembesítették a családfővel, beismerő vallomást tett.

A rendőrségen elmondta, hogy összegyűjtött pénzét kölcsönözte a vállalkozónak, de a visszafizetés bizonytalansága miatt az akkor egy albérletben vele lakó K. Zsolthoz fordult tanácsért. Először azt találták ki, hogy ráijesztenek a férfira egy névtelen levéllel, végül azonban abban maradtak: felgyújtják lakásának ajtaját. Sz. Zoltán a bűncselekmény előtt két nappal terepszemlét tartott a lakásnál, majd augusztus 15-én egy harmadik személlyel, a helyszínre fuvaroztatták magukat. A lakáshoz Sz. Zoltán egyedül ment fel, társa addig a lépcsőfordulóban várta őt. A benzint az ajtóra és a lábtörlőre locsolta, majd becsurgatta a lakásba és meggyújtotta.

Az alvó kisgyerekeket már nem tudták kimenteni

Fotó.: lánglovagok.hu
A tűz gyorsan terjedt a lakásban, az apa a gyermekszobában alvó hároméves lányát és négyéves fiát már nem tudta kimenteni, s nem tudott segíteni az akkor náluk tartózkodó barátján sem. A családfő feleségével és egyéves gyermekével az erkélyen keresztül a szomszédokhoz menekült, akik azonnal elkezdték oltani a tüzet.

A bíróság Sz. Zoltán előzetes letartóztatását május 24-én rendelte el, míg K. Zsolt különböző bűncselekmények miatt jogerős büntetését tölti.