Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az eső segített a tűzoltóknak a Hortobágyon

2002.06.28. 19:47
A kora esti esőnek köszönhetően a tűz nagy része kialudt a Hortobágyon, bár néhány helyen most is lángol az erdő. A nemzeti parkban az elmúlt egy napban az utóbbi évek legnagyobb tüze pusztított. A lángok csütörtökön délután csaptak fel a Bozas néven ismert területen, és péntek délutánra 7000 hektáron elpusztított mindent. Egy fokozott nemzetközi védelem alatt álló értékes terület teljesen leégett, a ritka eurázsiai vadlovak többsége azonban megmenekült.
Este hat órára sok helyen elaludt a tűz a Hortobágyon, ugyanakkor a Püspökladány-Ágotapusztához közeli Farkasszigetre átterjedtek a lángok és ég az erdő. A lángok megfékezésében ezúttal a temészet is segített: az esőnek köszönhetően estére javult a helyzet. Az viszont már korábban kiderült, hogy teljesen a tűz martaléka lett a Pentezug néven ismert, fokozott nemzetközi védelem alatt álló terület. A

Új tüzek keletkeznek

A reggeli információk szerint a tűz elérte Szászfa települést, veszélyeztetve a házakat és a háztáji jószágokat. Gyarmathy István úgy tájékoztatott, hogy 9 órakor ezen a területen sikerült megfékezni a tűzet. - Nagyon nehéz dolguk van a tűzoltóknak, ugyanis az erős szél újra és újra feléleszti a tűzet, a száraz gyep és avar könnyen lángra lobban. Több helyen eloltottuk a tűzet, de közben más helyeken továbbterjed. Eddig 7000 hektárnyi értékes terület égett le.

A délutáni órákban a tűzoltók több területen eloltották a tűzet, de folyton új gócok keletkeznek. A kár nagyságáról egyelőre nem tudott nyilatkozik, csak annyit mondott, hogy igen tetemes.

A vadlovak

A világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park pentezugi részébe több éve eurázsiai vadlovakat telepítettek, abból az elgondolásból, hogy ha a 2500-3000 éves ásatási leletek ittlétüket igazolják, akkor talán ma is megélnek a pusztában. A világon ismert mintegy 1500-as populációból 16 lovat hoztak ide, és azóta létszámuk 30-ra nőtt.

Az igazgatóhelyettes elmondta: péntek reggel repülőről több lovat is látott, vagyis az állomány egy része el tudott menekülni a tűz elől. A későbbiekben gondot jelenthet a vadlovak számára új territóriumot kialakítani.

A miniszter helyszínel

A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatójában közölte, a tűz felbecsülhetetlen kárt okozott. Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter helikopterrel a helyszínre repült, és Aradi Csaba, valamint a katasztrófavédelem munkatársainak társaságában intézkedik a katasztrófa elhárítása érdekében. Kóródi Mária kora este úgy nyilatkozott: tárgyalni fog a vízüggyel az ágotai árvízkapu lezárása érdekében. A szaktárca vezetője szerint ezáltal nagy mennyiségű víz kerülhet vissza a Hortobágyra, ami azt jelenti: nem két-három évig kell várni arra, hogy regenerálódjon a terület, hanem már az ősz folyamán helyreállhat az élővilág egyensúlya. A tűz keletkezési oka eddig nem ismeretes, a vizsgálatok jelenleg is tartanak.

Lezárták a 33-ast

Az MTI információi szerint lezárták a 33-as főközlekedési utat Szásztelek térségében.

Kozma Imre tűzoltó százados, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője elmondta, hogy a Pentezug térségében a legmagasabb, ötös fokozatú készültséget rendelték el. - A hajdú-bihariak mellett a szomszéd megyékből érkezett tűzoltók, így a karcagiak, a szeghalmiak, a tiszaújvárosiak, az egriek és a mezőkövesdiek is bekapcsolódtak az oltásba.

Gáztartályokat fenyeget a tűz

Gáztartályok kerültek veszélybe a Hajdú-Bihar megyei Szásztelek közelében - adta hírül délben a HavariaPress. A megyei tűzoltó-parancsnokság közölte katonai helikoptereket kértek segítségül. A lángok immár 7000 ezer hektáron pusztítanak, megsemmisült a Pentezugi Arborétum és veszélyben van Európa egyedülálló kékvércse telepe. A HavariaPress úgy tudja, hogy helikopterrel a helyszínre indult Lamperth Mónika belügy-, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter, illetve Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Víztartályokkal bombázzák a tüzet
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint belátható időn belül megfogható a tűz a Hortobágyon. Bakondi György erről pénteken tájékoztatta az MTI munkatársát, amikor Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter kíséretében helikopterrel a térségbe érkezett. A főigazgató elmondta: ötös kiemelkedő tűzesetnek megfelelő, sőt azon is túlmutató erők vannak a helyszínen.

Jelentős számban csoportosítottak át több megyéből fecskendőket; valamint helikoptereket is a térségbe vezényeltek - mondta a főigazgató. Hozzátette: a Magyar Honvédség két MI 8-as helikoptere hatalmas víztartályokkal "bombázza" a még égő területeket.