Diána
12 °C
27 °C

Életfogytiglan a gyújtogató tűzoltónak

2004.07.22. 16:34
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csütörtökön azt a német tűzoltót, aki tavaly novemberben bizonyítási kényszerből maga gyújtott föl egy házat, amelyben hat ember lelte halálát. Az aacheni bíróság többrendbeli gyilkosság és gyújtogatás elkövetésében mondta ki bűnösnek a 32 éves vádlottat.
A volt önkéntes tűzoltó Aachen környékén, Juelichben gyújtott föl éjszaka egy házat, amelyben halálos füstmérgezést szenvedett az ott lakó házaspár és három - két-, három- és ötéves - gyermeke, valamint egy 82 éves hölgy.

Az esküdtszék elnöke, Gerd Nohl szerint a vádlott súlyos frusztrációtól, állandó kudarcérzettől szenvedett, ezért gyújtotta fel a házat, amelynek oltásában mint önkéntes tűzoltó, maga is részt vett, és megpróbálta kivívni kollégái elismerését. Mivel pontosan tudta, hogy a pincét gyújtotta föl, azonnal előkészítette a megfelelő oltóanyagot, s ez gyanút ébresztett a többi tűzoltóban. Két héttel a tűzeset után le is tartóztatták a gyújtogatót.

Az esküdtszék elnöke szerint az elítélt labilis lelkiállapotba került egy szakítás után, amit az is alátámaszt, hogy a férfi barátnőjének távozása után az anyja ágyában aludt. Mivel nem volt állandó munkahelye, "számára a tűzoltói hivatás volt a legfontosabb" - tette hozzá Gerd Nohl. A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, akinek védője enyhítésért fellebbezett.