Judit
3 °C
7 °C

Életfogytiglan a gyújtogató tűzoltónak

2004.07.22. 16:34
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csütörtökön azt a német tűzoltót, aki tavaly novemberben bizonyítási kényszerből maga gyújtott föl egy házat, amelyben hat ember lelte halálát. Az aacheni bíróság többrendbeli gyilkosság és gyújtogatás elkövetésében mondta ki bűnösnek a 32 éves vádlottat.
A volt önkéntes tűzoltó Aachen környékén, Juelichben gyújtott föl éjszaka egy házat, amelyben halálos füstmérgezést szenvedett az ott lakó házaspár és három - két-, három- és ötéves - gyermeke, valamint egy 82 éves hölgy.

Az esküdtszék elnöke, Gerd Nohl szerint a vádlott súlyos frusztrációtól, állandó kudarcérzettől szenvedett, ezért gyújtotta fel a házat, amelynek oltásában mint önkéntes tűzoltó, maga is részt vett, és megpróbálta kivívni kollégái elismerését. Mivel pontosan tudta, hogy a pincét gyújtotta föl, azonnal előkészítette a megfelelő oltóanyagot, s ez gyanút ébresztett a többi tűzoltóban. Két héttel a tűzeset után le is tartóztatták a gyújtogatót.

Az esküdtszék elnöke szerint az elítélt labilis lelkiállapotba került egy szakítás után, amit az is alátámaszt, hogy a férfi barátnőjének távozása után az anyja ágyában aludt. Mivel nem volt állandó munkahelye, "számára a tűzoltói hivatás volt a legfontosabb" - tette hozzá Gerd Nohl. A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, akinek védője enyhítésért fellebbezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?