Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bezáratták az égő áruház kapuit?

2004.08.02. 11:01
A legfrissebb adatok szerint 296-an vesztették életüket abban a tűzvészben, amely a paraguayi Asunción egyik külső kerületében tört ki vasárnap egy bevásárlóközpontban. Szemtanúk szerint a vezetés bezáratta a kijáratokat, hogy a vevők ne távozzanak fizetés nélkül.
Nagy valószínűséggel egy gáztartály robbant fel, és okozott tömegszerencsétlenséget vasárnap Asunción egyik külső kerületében egy bevásárlóközpontban - közölte a paraguayi főváros önkéntes tűzoltóinak a szóvivője.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint legkevesebb 296-an vesztették életüket a tűzvészben. A közel háromszáz halott közül eddig 131 áldozatot azonosítottak. A sebesültek száma meghaladja a háromszázat, és rendőrségi források újabb közlése szerint a mentőalakulatok még mindig nem végeztek munkájukkal.

Szikra robbantott

A tragédia képei
Fotó: EPA
Roque Gonzalez szóvivő elmondta: kétségtelennek tűnik, hogy egy elektromos szikra váltotta ki a robbanást a szupermarket éttermi részében. Elvetette azt a lehetőséget, hogy pokolgépes támadás történt volna.

A kiemelt holttestek számának vészes emelkedése igazolni látszik a paraguayi hatóságok korábbi aggodalmát, hogy a halottak száma a háromszázat is elérheti. Néhány szemtanú azt állította: a tűz kitörésekor a szupermarket vezetése bezáratta a kijáratokat, hogy a vevők ne távozzanak fizetés nélkül.

Vádat emelhetnek

Ezzel kapcsolatban Rodriguez utalta arra: a tűzoltók kiérkezésük után valóban zárva találták a kapukat, sőt a biztonsági őrök rá is lőttek az egyikükre, amikor az megkísérelte feltörni a kijáratokat.

Edgar Sanchez vizsgálóbíró máris bejelentette: vádemelést indítványoz a nagyáruház tulajdonosa ellen. A vád: szándékos emberölés.

A tűz fellobbanásának időpontjában, helyi idő szerint a déli órákban a fővárosi nagyáruház tömve volt vásárlókkal. A lángok gyorsan elharapództak a többszintes épületben, és egy emelet leomlott. A helyszínen dolgozó mentők és tűzoltók súlyosan megégett embereket hoztak ki a lángoló áruházból. Az épület alagsorában létesített parkolóban hagyott gépkocsik megsemmisültek.

Tombolnak a hozzátartozók

A szörnyű tűzvész kezdete után még órákkal később is sűrű füst gomolygott a szerencsétlenség helyszíne fölött, amelyet meglátogatott Nicanor Duarte paraguayi elnök. Az államfő szerint az ország borzalmas perceket él át, és megígérte: segélyt nyújt a sebesülteknek, valamint a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A mentést nehezíti, hogy a nagyáruházhoz sereglett feldühödött tömeget is féken kell tartaniuk a rendfenntartó erőknek. A borzalmas tűzeset miatt szolgálatra rendelték be a szabadságon és eltávozáson lévő rendőröket, illetve tűzoltókat.