Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Már Sydney külvárosát fenyegetik a lángok

2001.12.30. 13:06
Sikerült valamelyest megfékezniük vasárnap a Sydney külvárosait fenyegető bozóttüzeket az ausztrál tűzoltóknak, akik már karácsony óta viaskodnak a terjedő lángokkal. Az ausztrál rendőrség eddig nyolc embert vett embert vett őrizetbe gyújtogatás gyanújával. Feltételezések szerint a mintegy száz meghatározott tűzforrás felét szándékos gyújtogatás okozta.
A külvárosi térségben égő erdőtüzek már Sydney belvárosában is éreztetik hatásukat: a szmog miatt a felhőkarcolók tetejét, a kikötő túloldaláról a híres Operaházat sem lehet jól látni. Több épületben rendszeresen bekapcsolódnak a tűzjelző riasztók, míg a hatóságok a levegő szennyezettsége miatt a házakban maradásra szólította fel a lakosságot. A város repülőterén a látási viszonyok romlása kisebb fennakadásokat okozott a légiforgalomban.

Tízezrek áram nélkül

A lángok 600 kilométeres arcvonalban közelednek erdőn-bozóton, nemzeti parkokon át a nagyváros felé. A két legjelentősebb tűz Sydneytől 15 kilométerre délre, illetve 40 kilométerre északra ég. Az eddig elpusztult házak száma 150, de mintegy 11 ezret sikerült megmenteni a pusztulástól, körülbelül 12 ezer otthon pedig áramszolgáltatás nélkül maradt. Jelenleg 10 ezer tűzoltó folytat szakadatlan harcot a lángok terjedése ellen.

Az ausztrál rendőrség eddig nyolc személyt vett őrizetbe szándékos gyújtogatás gyanújával. A mintegy 100 meghatározott tűzforrás mintegy felénél szándékos gyújtogatás jelei mutatkoznak, egy huszonéves férfit szombaton egy szántóföldön tűzgyújtás közben értek tetten.

Az időjárás nem kedvez az oltásnak

A baljóslatú meteorológiai előrejelzések ellenére a hétvégén viszonylag enyhe, párás időjárás és gyenge szél jelentkezett a csütörtökön katasztrófasújtotta területnek nyilvánított ausztráliai Új-Dél-Wales államban, ahol az oltást az elmúlt napokban igen megnehezítette a térségben uralkodó erős szél, és a szokásos nyári nagy meleg. A helyzet azonban hétfőn ismét rosszabbodhat, mivel erősödő déli, illetve nyugati szelek várhatók.